Belgocontrol boekt 15,3 miljoen euro verlies en gaat door met personeelsinkrimping

Belgocontrol boekt 15,3 miljoen euro verlies en gaat door met personeelsinkrimping

Foto: Marc Herremans - Corelio

Belgocontrol heeft in 2011 een verlies geleden van 15,3 miljoen euro, tegenover 19,1 miljoen in 2010. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Belgische luchtverkeersleider. Om de kosten te verminderen, wil de directie doorgaan met het door de vakbonden gecontesteerde masterplan waarbij 125 banen zouden verdwijnen.
'Voor het derde jaar op rij heeft Belgocontrol eronder te lijden dat een deel van zijn diensten niet wordt vergoed', zegt Jean-Claude Tintin, gedelegeerd bestuurder van Belgocontrol. 'Wij zijn er wel in geslaagd het verlies over het boekjaar 2011 te verminderen met 3,8 miljoen euro ten opzichte van dat in 2010 door permanent de kosten te drukken.'
 
Tintin verwijst naar het probleem dat Belgocontrol zijn diensten op de regionale luchthavens gratis moet aanbieden. Hij zegt hoopvol te zijn dat de federale regering daar een oplossing voor vindt, zoals aangekondigd in haar beleidsverklaring. 'Geen enkel bedrijf waarvan 15 procent van de diensten niet wordt vergoed, kan overleven.'
 
Toch wil de topman de kosten blijven drukken en doorgaan met het masterplan dat vorig jaar aangekondigd werd en gecontesteerd wordt door de vakbonden. De personeelsreductie gebeurt wel 'bij voorkeur met pensioen en brugpensioen'. 
 
In 2011 beheerde Belgocontrol 1,11 miljoen vliegbewegingen, 5,26 procent meer dan in 2010. Daardoor had het bedrijf 187,1 miljoen euro opbrengsten in 2011. De kosten daalden tot 202,97 miljoen euro.
 
Belgocontrol verwacht dat 2012 wel moeilijk wordt. Zo vertonen de verkeerscijfers een dalende trend in de eerste vijf maanden.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees