Tactische variant is één, nu de blokvorming nog

Tactische variant is één, nu de blokvorming nog

Foto: BELGA

Marc Wilmots doet iets wat zijn voorganger nooit heeft gedaan: hij past zijn manier van spelen aan. De bondscoach laat de grote, diepe spits vanavond achterwege en kiest voor drie kleine spelers in de aanval.

 Er zijn genoeg redenen om die poging te wagen. De probeersels met de torens vooraan - Lukaku, De Camargo of Benteke - werden geen succes. Wat meer is: Wilmots toont zich met deze ingreep een moderne trainer met flexibele ideeën en geeft zo weer een geheim van zijn capaciteiten prijs.

De 43-jarige ex-middenvelder zit niet vastgeroest in vaste tactieken. Er is zeker tegen Engeland veel te zeggen voor die speelwijze: het duel aangaan met de Engelse centrale verdedigers John Terry en Gary Cahill heeft weinig zin.Iets proberen is één zaak, nu moet het er ook nog uitkomen. We hebben het deze week weer allemaal mogen horen. Hoe goed Kompany, Vermaelen, Hazard, Dembélé, Fellaini,... wel zijn.

Engelsen, eufemistisch gesteld nogal chauvinistisch van aard, wrongen zich bijna in de rol van underdog tegen deze verzameling klasbakken. Sommigen van die Belgische sterren verzeilen vanavond mogelijk op de invallersbank. Hoe goed moet dat Belgisch elftal dan niet zijn? Ze zijn goed. Maar nog lang niet goed genoeg.

In de succesvolle jaren 80 werden de Rode Duivels geregeld beschimpt voor het schamele spektakel dat ze brachten. Maar de schuif met superlatieven werd opengetrokken om de groepsgeest, mentaliteit en defensieve kwaliteiten te roemen. Nu gaat de lyriek het over de fluwelen balbehandeling van de Belgen. Het voetbal is veranderd maar de grote les is dat de waarden van toen wél succes en die van nu vooralsnog geen succes opleverden. Marc Wilmots voert tactische aanpassingen door maar het gebrek aan blokvorming op het veld zit hem het meeste dwars.

Donderdagavond was er nog een groepsgesprek over. Wilmots gaf Eden Hazard vorige week alle middelen om uit te blinken maar echt goed deed hij het niet. En die extra meters voor de ploegmaats liep hij niet.Wilmots kent het voetbal en heeft een tactische visie. Toch moet zijn kracht als trainer dezelfde worden als de sterkte die hij als speler ook al had: teren op een voorbeeldige mentaliteit, professionaliteit en doorzettingsvermogen. Daarom zou hij zo graag blijven. Om de spirit die zijn carrière zo kenmerkte, in deze talentvolle groep te pompen. Een goed resultaat vanavond kan helpen.

Corrigeer