Europese Boksfederatie dreigt Luxemburg te bannen voor licentie Chisora

Europese Boksfederatie dreigt Luxemburg te bannen voor licentie Chisora

Foto: EPA

Luxemburg wordt mogelijk geweerd uit de Europese Boksfederatie (EBU) als het de geschorste bokser Dereck Chisora een licentie toekent. Chisora zou in Londen op 14 juli David Haye treffen in de ring, onder toezicht van de Luxemburgse boksfederatie.

Zaterdag was de laatste dag van het jaarlijkse congres van de EBU in Luik, waar in totaal 32 landen aan deelnamen. Een van de opmerkelijkste voorstellen kwam uit Zwitserse en Duitse hoek: beide landen willen dat Luxemburg geweerd wordt uit de EBU als het zwaargewicht Dereck Chisora een licentie toekent.

De Brit werd zo'n drie maanden geleden voor onbepaalde tijd geschorst wegens incidenten voor en na het gevecht om de wereldtitel tegen de Oekraïner Vitali Klitschko. De persconferentie in München die op de kamp volgde, ontaardde nog in een gevecht tussen Haye en Chisora.

Op 14 juli zou de geschorste Chisora het via een achterpoortje in Londen opnemen tegen David Haye onder toezicht van de Luxemburgse boksfederatie, maar na een stemming op het EBU-congres bleek een grote meerderheid niet akkoord te gaan met de eventuele licentietoekenning. Het Groothertogdom wil de zaak op zijn beurt voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens brengen.

De 27-jarige Pool Gregorz Porska werd op het einde van het congres uitgeroepen tot bokser van het jaar. Onze landgenoot Ermano Fegatilli, huidig Europees kampioen bij de superlichtgewichten, was een van de vijf genomineerden. De Pool kampte ook het 'gevecht van het jaar', op 1 oktober vorig jaar tegen de Duitser Sebastian Sylvester.

Corrigeer