Meer dan zeventienhonderd wielerliefhebbers, vooral uit Gavere, Zingem en de Vlaamse Ardennen, stroomden al vroeg in de morgen toe in en om de kerk om samen definitief afscheid te nemen van hun wieleridool Arthur, Tuur, El ToroDecabooter (75).

Opmerkelijk was de aanwezigheid van zo'n dertig oud-wielerhelden, flandriens uit de sixties en seventies. Walter Godefroot, wiens vrouw Micheline Standaert de zuster is van Tuurs vrouw Nicole, zat als nonkel Walter bij de familie. Arthur Decabooter was het voorbeeld voor talrijke jonge kerels uit heel Vlaanderen, maar zeker uit de Schelde-Leiestreek. Hij was Asperling, ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk in 1992 en 17 dagen drager van de bolletjestrui in de Tour. Peter De Clercq (45), kwam ook een laatste groet brengen aan zijn dorpsgenoot Tuur, ooit tipgever van Peter tijdens zijn eigen wielerloopbaan. Jongere ploeggenoot bij Tuurs wielerploeg Groene Leeuw en oud-wereldkampioen, Benoni Beheyt, koerste nog niet toen Tuur al zijn idool was. Hij wou zaterdag ook afscheid nemen van zijn streekgenoot. ‘Tuur was een sterke beer en wou altijd winnen', zegt Benoni over Arthur. Andere oud-wielrenners en tijdsgenoten van Arthur waren: Jacques De Boever (75), Edgard Sorgeloos (81), Gustaaf De Smet (77), Frans Melenbeeck (71), Frans Mintjens (65), Vic Nuelant (67), Fernand Hermie, ritwinnaar in Parijs-Nice en de Ronde van België en winnaar van de Waalse Pijl in 1973, André Dierickx (64), Wiel's-Groene Leeuw-ploegmaat cyclocrosser Michel Baele (75) uit buurgemeente Meilegem en oud-wereldkampioen cyclocross Albert BertenVan Damme (71). De 85-jarige Roger Decock, Cockske, winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1952 en winnaar van Parijs-Nice in 1951, was de oudste oud-renner die ook van de partij was.

Johan De Muynck (64), eindwinnaar in de Ronde van Italië in 1978 en eindwinnaar in de Ronde van Romandië in 1976, sloot de rij van bekende wielrenners en -vedetten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio