Voortbestaan festival komt niet in gedrang

Sfinks Mixed Festival dreigt subsidies te verliezen

Sfinks Mixed Festival dreigt subsidies te verliezen

Het Sfinks festival vorig jaar. Foto: Koen Bauters

Boechout -

Ondanks de negatieve adviezen van de Vlaamse cultuurcommissie voor Sfinks Mixed zal het festival ook na dit jaar toch kunnen blijven doorgaan.

De publicatie van de adviezen van de meerjarige subsidies voor de periode 2013-2016 binnen het Kunstendecreet zien er voor Sfinks niet gunstig uit. Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) zette die adviezen zaterdag online. Jan Moens - zakelijk leider van vzw Sfinks Animatie - zag de bui al eerder hangen, toen de preadviezen eerder dit jaar al negatief waren. ‘We voelden het aankomen bij de publicatie van de preadviezen in februari van dit jaar. Ondanks de ‘artistieke appreciatie', werd duidelijk gemaakt dat we niet langer op subsidies zouden moeten rekenen. Ook andere festivals, waaronder Dranouter en Reggae Geel, worden uitgerangeerd wat subsidies betreft: het leek ons niet meer dan logisch dat indien er één festival wordt uitgepikt, ze er allemaal aan moeten geloven,' legt Jan Moens uit.

Vorig jaar kreeg Sfinks Mixed 115.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. ‘De impact van het wegvallen van deze subsidie is voor ons minder erg dan bijvoorbeeld voor een theatergezelschap. Het belet ons wel om in de toekomst nog gedurfd te programmeren', blikt Moens vooruit. Ook volgens persverantwoordelijke Leen Nonneman boden de subsidies de kans om ‘moeilijkere' dingen te programmeren: ‘We zullen nu minder kunnen experimenteren en een meer publiekszekere affiche moeten opstellen. Het komt er op aan om artiesten te laten optreden, die een vast publiek garanderen,' weet Leen Nonneman. De organisatoren zorgen er trouwens al enkele jaren voor dat er op elke festivalavond een bekendere naam op het podium staat. Dat is voor de editie 2012 niet anders, met onder andere Kid Creole en Zita Swoon Group.

De reden waarom de subsidies werden aangevraagd, was net om een avontuurlijker programma te kunnen opstellen. ‘Een deel van de inkomsten valt weg, maar daarom zijn we niet op sterven na dood. Concreet gaan we bekijken hoe we het nu anders moeten aanpakken,' besluit Jan Moens.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio