Bouwfysisch onderzoek moet haalbaarheid bekijken

Stad lonkt naar Citadel voor jeugdherberg

Stad lonkt naar Citadel voor jeugdherberg

In Diest hopen ze vooral dat de herbestemming niet te lang meer aansleept. Foto: ibo

Diest -

Het stadsbestuur van Diest speelt met het idee om het courtinegebouw op de Citadel om te bouwen tot een jeugdherberg. Deze zomer zou ook de herbestemming van het voormalige militaire domein rond moeten zijn.

Eigenlijk was er al een akkoord over de locatie van de nieuwe jeugdherberg in Diest. De stad kwam eerder tot een principeakkoord met De Lijn en de NMBS om de jeugdherberg in te planten op de kop van de nieuwe stationsomgeving.

Alles leek al in kannen en kruiken: ten laatste in 2014 moest de bouw van de jeugdherberg met plaats voor tachtig bedden starten. Toerisme Vlaanderen zegde zelfs toe om 5miljoen euro te investeren in de bouw ervan. Maar nu de kazerne op de Citadel in het kader van de herstructurering binnen Defensie gesloten is, biedt het militaire domein ook mogelijkheden.

Prachtige locatie

Zo lonkt de stad nu naar het beschermde courtinegebouw op de site.

‘Dat zou een prachtige locatie zijn voor de jeugdherberg', zegt burgemeester Jan Laurys (DDS). ‘Bovendien is in de eerder gemaakte overeenkomst een addendum opgenomen dat er afgeweken mag worden van de eerder gemaakte afspraken, om de jeugdherberg bijvoorbeeld op de Citadel onder te brengen.'

Maar voor de eerste jongeren kunnen komen logeren op de Citadel, moet er wel nog heel wat gebeuren. ‘Dit zit nog maar in een embryonale fase', zegt Laurys. ‘Het courtinegebouw moet sowieso een herbestemming krijgen. Een jeugdherberg zou dus ideaal zijn. Maar laten we eerlijk zijn: een nieuwbouw in de stationsomgeving zou wel een pak goedkoper zijn. Toerisme Vlaanderen en het kabinet van Vlaams Minister van Monumenten Geert Bourgeois (N-VA) reageren in ieder geval al enthousiast op het idee. In Diest hopen ze dat de herbestemming van de site zo snel mogelijk rond is.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio