Belselenaren bewaren goede herinneringen aan Karel Vercruyssen

Laatste burgemeester van Belsele overleden

Laatste burgemeester van Belsele overleden

Dokter en Belseels burgemeester Karel Vercruyssen beëindigde na de gemeentefusie in 1976 zijn politieke carrière. Foto: if

Belsele -

Dokter Karel Vercruyssen is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij was achttien jaar lang burgemeester van Belsele, tot de gemeentefusie in 1976. Karel Vercruyssen wordt door vele Belselenaren beschouwd als een echte leider en vertrouwensfiguur.

Karel Vercruyssen werd geboren op 22augustus 1919 in Sint-Pauwels en overleed op 31mei in Belsele. Hij was getrouwd met Godelieve Van Royen. Van 1959 tot 1976 was hij burgemeester van de gemeente Belsele. Bij de gemeentefusie beëindigde hij zijn politieke carrière.

Het overlijden van Karel Vercruyssen laat de inwoners van Belsele niet onberoerd. ‘Dokter Vercruyssen was een man met veel gezag', vertelt Roger De Roeck, die binnen de toenmalige CVP contacten onderhield met Karel Vercruyssen. ‘Hij was een zeer goed bestuurder van Belsele, dat hij op een gestructureerde en verantwoorde manier en met visie leidde.'

Ook commissaris-op-rust Alfons Smet bewaart goede herinneringen aan Karel Vercruyssen. Smet werd door de toenmalige burgemeester in 1973 voorgedragen als politiecommissaris en legde in diens handen de eed af. ‘Dokter Vercruyssen heeft van Belsele een residentiële gemeente gemaakt', vertelt Alfons Smet. ‘Wijken zoals de Populierenwijk en de Molenwijk zijn er gekomen dankzij hem. Hij was een erg bekwaam burgemeester.'

Vertrouwenspersoon

Vercruyssen zorgde voor een heel aantal structurele voorzieningen, zoals een optimaal wegennet, openbare verlichting, riolering, de bouw van het nieuwe rustoord Herfstrust, en de heraanleg van het kerkhof. Bij wegenwerken werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare materialen zoals de grond van de oude spoorwegbedding, die met de goedkeuring van de NMBS werd gebruikt om heel wat landelijke paden te verstevigen.

Ook de jongere generatie herinnert zich heel goed de rechtlijnige dokter Vercruyssen. ‘Als hij mij tegenkwam, sloeg hij altijd een babbeltje met me', vertelt Belseels CD&V-gemeenteraadslid Julien Ghesquière. ‘Als dokter én als burgemeester was hij meer dan ooit een vertrouwenspersoon. Je kon hem altijd om raad vragen. Bovendien waakte hij over de eigenheid van het dorp Belsele.' Na de gemeentefusie werd Karel Vercruyssen benoemd tot ereburgemeester van de stad Sint-Niklaas.

De uitvaartdienst vindt plaats op donderdag 7juni om 11uur in de Sint-Andreas- en Ghislenuskerk in Belsele, www.inmemoriam.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio