Al zo'n 350 gevallen in Vlaanderen

Bof steekt nu ook de kop op in Limburg

Bof steekt nu ook de kop op in Limburg

Wouter en David wachten de ontwikkeling van hun ziekte af. Foto: vrs

HASSELT/GENK -

Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid moet Limburg zich nog geen zorgen maken voor een bof-epidemie. Twee gevallen, in Stevoort en Genk, worden nu onderzocht. Sinds de de uitbraak kreeg het agentschap melding van zo'n 350 gevallen, vooral rond Gent.

David Van Hoesen (29) uit Stevoort en Wouter Moors (26) uit Sledderlo (Genk) noemen zich de Limburgse Bofboys, nadat de huisdokter van wacht hun zondagochtend verraste met zijn diagnose. De vrienden zijn wellicht ook de eerste gevallen met bof – ook wel dikoor genoemd – in de provincie. De bof kan in sommige gevallen leiden tot hersenvliesontsteking, ontstekingen van de eileiders, testikels en de alvleesklier. In uitzonderlijke gevallen kan de ziekte leiden tot blindheid of doofheid. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid nam maandag alvast stalen van de twee getroffen mannen.

Sinds het begin van de bofuitbraak in maart kreeg het agentschap meer dan 350 gevallen gemeld. Het werkelijke aantal bofbesmettingen ligt ongetwijfeld hoger. Voor de ziekte is er immers geen meldingsplicht en dus worden zeker niet alle gevallen gemeld. De grote meerderheid van de meldingen kwam uit Oost-Vlaanderen, met de universiteit en hogescholen van Gent als kern. Ook in Leuven zijn er nu een aantal gevallen gekend.

‘Wellicht ligt de oorzaak net in dat studentmilieu', zeggen David en Wouter. ‘Een drietal weken geleden zijn we uitgeweest in een Hasselts café, waar heel wat Leuvense studenten zaten. Uit een gesprek dat ik gisteren had met iemand van het ministerie, hebben we daar de ziekte waarschijnlijk opgelopen.'

Vorige week doken de eerste symptomen op. Pijn aan de speekselklieren gevolgd door een grieperig gevoel. Dan begonnen de speekselklieren enorm op te zwellen', zegt David. ‘We hebben elkaar dan zondagochtend gebeld en het bleek dat we dezelfde symptomen hadden', aldus Wouter. Ondertussen is het gezicht van de vrienden helemaal opgezwollen en hebben ze zo weinig mogelijk fysiek contact met de buitenwereld.

Bij het Vlaams agentschap wordt de ontwikkeling alvast op de voet gevolgd en zien ze nog geen reden tot paniek in Limburg. ‘Het gaat hier wellicht om twee alleenstaande gevallen en de uitslag van de stalen moet ons nog bevestigd worden.', klinkt het.

Om zulke uitbraken te voorkomen, blijft de belangrijkste maatregel het optrekken van de vaccinatiegraad. Een hoge vaccinatiegraad voor beide aanbevolen dosissen van het vaccin -op 12 maanden en in het vijfde leerjaar)- zorgt ervoor dat het virus niet meer circuleert en biedt zo groepsimmuniteit voor personen die niet gevaccineerd zijn of voor wie het vaccin onvoldoende bescherming biedt', zegt Joris Moonens van het Vlaamse agentschap.

‘Een van de doelstellingen is om tegen 2015 voor het op beide aanbevolen vaccinatiemomenten een vaccinatiegraad van 95 procent te halen.'

De meeste getroffenen zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 24 jaar. Uit analyse van speekselstalen door het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) blijkt het om de bof van het ‘genotype G5' te gaan, een gekende variant die de voorbije jaren ook in Nederland is opgedoken. Bevraging van de besmette jongvolwassenen leert dat de meerderheid volledig gevaccineerd was.

‘Dat bevestigt eerdere vaststellingen dat de vaccinatie tegen bof bij 5 à 7 procent van de gevaccineerden geen bescherming of geen bescherming op lange termijn biedt. Toch blijft inzetten op een hogere vaccinatiegraad de beste maatregel om zulke uitbraken te voorkomen', besluit Moonens.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio