Rastaman sleutel van Oostende

Als Oostende vanavond kampioen speelt, heeft het dat voor een flink stuk te danken aan Brent Wright, de 34-jarige power forward met het opvallende rastakapsel. En misschien aan het bijgeloof van sterke man Johan Vande Lanotte (SP.A).

Is het toeval dat de Belgische clubs waar Brent Wright de voorbije zes jaar actief was, vier keer de Belgische landstitel pakten? Misschien niet. In 2006 met Oostende, in 2010 en 2011 met Charleroi en misschien vandaag (of anders misschien vrijdag) met opnieuw Oostende.

Overal waar hij aantrad, had hij een stevige inbreng. In twintig wedstrijden dit jaar in de reguliere fase tekende hij gemiddeld voor 11,2 punten en 5,5 rebounds. Wright, gevormd aan Florida Gator University: 'Als je kampioen wilt worden, moet je on the roadkunnen winnen. Wel, we hebben dat gedaan. Aan ons om de titel deze week te veroveren.'

Ofschoon hij zijn ex-ploeg niet onderschat. 'Het blijft de uittredende kampioen, met een portie ervaring en met het besef dat ze ook in Oostende hebben gewonnen.'Brent Wright is een globetrotter. Cibona Zagreb in Kroatië, Planja in Zweden, Haifa in Israël, Perm in Rusland, Ventspils in Letland, Zob Ahan in Iran (als Amerikaan!), Kiev in Oekraïne: ziehier een greep waar Wright al actief was.

'Al onze transfers die we dit seizoen deden waren een surplus, die van Brent Wright misschien wel de meest bepalende', zegt Johan Vande Lanotte, de sterke man van Oostende. Misschien kan zijn bijgeloof wel een duwtje in de rug geven om zijn favoriete ploeg voor het eerst sinds 2007 opnieuw naar de landstitel te zien grijpen. Vande Lanotte is er niet bij in Charleroi, en neen, dat heeft niets te maken met het feit dat Oostende zijn dertiende landstitel kan pakken.

'Ik ga al een tijdje niet meer mee op verplaatsing', zegt Vande Lanotte. 'Waarom? Omdat het dan telkens verliest. Ik volg het wel van op afstand.'

Kolkende Spiroudôme

Uitkijken of Charleroi in een kolkende Spiroudôme de tussenstand in deze best of five op 2-2 zet en een vijfde en beslissende wedstrijd (vrijdag in Oostende) kan afdwingen. De Spirous hebben klasse en ervaring, maar de verzadiging lijkt na vier titels op rij in de groep te sluimeren.

AL GESPEELD

Oostende-Charleroi 69-80
Charleroi-Oostende 68-72
Oostende-Charleroi 82-79

NOG TE SPELEN

vandaag: 20.30 Charleroi-Oostende
ev. vrijdag: 20.30 Oostende-Charleroi

Corrigeer

Uitslagen & standen