Facebook moest mijn beursverliezen goedmaken

'Facebook verspreidde foute informatie bij beursgang'

'Facebook verspreidde foute informatie bij beursgang'

Foto: DBA

Door het beursfiasco van Facebook voelen ook flink wat Belgische beleggers zich gerold. De vzw Dolor, die zich specialiseert in financiële groepsgeschillen, verzamelt nu gedupeerden - zo'n 30.000 Belgen zouden aandelen hebben - om hun dossiers toe te voegen aan de lopende schadeclaims in Amerika.

Het zal je maar overkomen: je tekent in op de meest gehypete beursgang van de laatste jaren en ziet de koers van het aandeel in enkele weken tijd kelderen. 'Ik volg Facebook al een tijdje. Ik heb zelfs mijn eigen pagina en zo'n negentig vrienden', zegt de 64-jarige Johan Agneessens.

'Als kleine belegger zag ik de voorbije tijd tot 40 procent van mijn kapitaal in rook opgaan op de beurs. Als een bedrijf als Facebook - dat op korte tijd meer dan 900 miljoen gebruikers telt - dan beslist om naar de beurs te gaan, dan moest dat een stuk van mijn beursverliezen van de voorbije jaren kunnen goedmaken.'Dus kocht de bruggepensioneerde vastgoedmakelaar een vijftigtal aandelen van Facebook. En hij heeft ze nog niet verkocht: 'Als je al 35 procent van je inzet kwijt bent, dan kun je maar beter de kat uit de boom kijken.

Of het bedrijf of zijn stichter, Mark Zuckerberg, de boel hebben belazerd, weet ik niet', zegt Agneessens. 'Ik heb me enkel gebaseerd op het officiéle prospectus bij de beursgang. En dat document blijkt nu bedrieglijk optimistisch.'De belegger, die eerder al flinke verliezen incasseerde op zijn Dexia-aandelen, wijst met een beschuldigende vinger naar de banken die de beursgang begeleidden: 'De kleine man wordt gemanipuleerd, staat machteloos en moet slikken. Ik besef wel dat hypes altijd een risico zijn. Maar als je ziet welke grote banken en bedrijven achter Facebook zijn gaan staan, dan wilde ik ook graag een stukje van die koek.

Er zouden zo'n 30.000 Belgen hebben ingetekend op aandelen van Facebook', zegt Hendrik Boonen van de vzw Dolor. 'Voor ons is het duidelijk dat er informatie is verspreid die niet correct is. Het aandeel zou maar zo'n 20 euro waard zijn terwijl het naar de beurs ging tegen 38 euro. Individueel procederen is onbegonnen werk. In groep lukt dat wél. Intussen hebben zich al zo'n 250 gedupeerden gemeld, maar dit is nog maar een begin. We rekenen op een kleine vijfduizend Belgische dossiers, die we dan toevoegen aan een van vier class actionsdie momenteel al in Amerika tegen het bedrijf en enkele banken lopen.'Zelf gelooft Johan Agneessens niet dat hij zijn verloren centen snel zal terugzien. 'Niet dat ik er een kruis over maak. Daarvoor heb ik het geld te zeer nodig. Ik hoop wel dat een eventuele veroordeling bedrijven en banken doet nadenken, want dit is niet voor herhaling vatbaar.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees