Fit & Gezond

Ontharen met laser

Ontharen met laser

Foto: shutterstock

Lasers hebben voor een revolutie gezorgd binnen de cosmetische chirurgie. En aantal huidproblemen dat tot voor 20 jaar geleden alleen chirurgisch kon worden opgelost, is nu relatief eenvoudig met laser te behandelen.

Sinds enkele jaren wordt ontharing uitgevoerd met laser en IPL apparatuur. Er is nooit vergeleken of laser effectiever is dan IPL (of omgekeerd), laat staan dat onderzoek is gedaan naar de verschillende apparaten onderling. Voordeel van IPL is in ieder geval dat een groot gebied in korte tijd behandeld kan worden. Daardoor duurt de behandeling van een zelfde gebied minder lang dan met laser.

Deze vorm van ontharing berust op vernietiging van pigment in de haarwortels. Tegelijkertijd wordt de haarwortel zelf vernietigd. Op grond hiervan zal het duidelijk zijn dat alleen haren met voldoende pigment behandeld kunnen worden. Dus: deze behandeling werkt niet bij lichtblond, wit of grijs haar. Omdat de kleur van de huid mede beschadigd kan worden, kunnen alleen mensen met een blanke of licht gepigmenteerde huid behandeld worden. Bij een donkere huid bestaat er kans op lelijke ontkleuring.

Alleen haren in de groeifase (anagene fase) reageren op deze behandeling. Afhankelijk van het te behandelen gebied zijn 20-80% van de haren in de juiste fase. Daarom zullen altijd meerdere behandelingen nodig zijn (gemiddeld 4-5).

Nog steeds is niet duidelijk hoe langdurig de ontharing zal zijn. Zeker is dat de haargroei meerdere jaren onderdrukt wordt. Niemand kan garantie geven dat de ontharing permanent zal zijn.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees