Provincie wil meer groene stroom opwekken

Provincie wil meer groene stroom opwekken

Naast de E314 tussen Bekkevoort en Halen werden vorig jaar tien windturbines gebouwd. Maar elders leveren dergelijke aanvragen vooral protest op. Foto: ibo

Aarschot/Bekkevoort/Diest/Holsbeek/Tielt-Winge -

Vlaams-Brabant wil een inhaalbeweging maken op vlak van groene stroom. Maar actiecomités gooien vaak roet in het eten. Gedeputeerde Olbrechts verklaart de achterstand aan de aard van Vlaams-Brabant: slechts 2,2 procent van de oppervlakte komt in aanmerking.

Groene energie is hot. Dat hebben ze intussen ook in Vlaams-Brabant begrepen. Eindelijk, moeten we zeggen. Want als het op groene energie aankomt, hinkt onze provincie hopeloos achterop. Vlaams-Brabant moest het tot vorig jaar zelfs zonder windturbines stellen. Pas in het najaar deden de eerste exemplaren hun intrede: tien stuks naast de E314 tussen Halen en Bekkevoort. Meteen het grootse windturbinepark dat vorig jaar in Vlaanderen gebouwd werd. De provincie maakt zich dan ook sterk dat de inhaalbeweging begonnen is. Maar sindsdien kwamen er in Vlaams-Brabant bitter weinig windturbines bij. Steeds meer comités kanten zich tegen windturbineparken, waardoor het voor privéfirma's moeilijk wordt om nog de nodige vergunningen op zak te steken. Gevolg: de geplande inhaalbeweging op het vlak van groene stroom wordt gefnuikt.

Gisteren nog las u in onze krant dat Electrawinds de milieuvergunningsaanvraag voor de bouw van drie windturbines op de grens tussen Aarschot en Holsbeek introk na 1.925 bezwaren van omwonenden. Ook in Molenbeek-Wersbeek werd een actiecomité opgericht tegen de mogelijke komst van vijf windturbines op de grens tussen Bekkevoort en Tielt-Winge. De Leuvense burgemeester Louis Tobback (SP.A) liet zich enkele jaren geleden al ontvallen dat het no in my backyard-syndroom (niet in mijn achtertuin) heel wat projecten flink bemoeilijkte. Is dat fenomeen nu overgewaaid naar het Hageland?

Mondige burger

‘De burger wordt steeds mondiger', zegt Vlaams-Brabants gedeputeerde van Leefmilieu Jean-Pol Olbrechts (CD&V). ‘Het is vandaag moeilijk om een aanvraag in te dienen voor een windturbinepark, zonder dat daar een actiecomité voor opgericht wordt. Maar de argumenten van zowel het actiecomité als van de firma die de aanvraag indient worden onderzocht. Als blijkt dat het comité argumenten op tafel legt die maken dat de windturbines op die plaats inderdaad niet kunnen, dan heeft dat comité goed werk geleverd. Als het protest louter op persoonlijke gevoelens gebaseerd is – omdat ze nu eenmaal niet graag windturbines in de achtertuin zien – dan is dat iets anders. Dus ik geloof niet dat dergelijke actiecomités een rem zetten op de inhaalbeweging die we willen maken.'

Die inhaalbeweging wordt volgens Olbrechts vooral geremd door de aard van Vlaams-Brabant. ‘Onze provincie is dichtbevolkt en heeft de luchthaven van Zaventem op het grondgebied. Dat maakt dat er weinig ruimte is voor deze projecten. Slechts 2,2 procent van onze oppervlakte is geschikt voor het plaatsen van windturbines. Toch zijn we aan een inhaalbeweging bezig. Het rapport van de Vreg van eind 2011 spreekt over vijf vergunningen rond windenergie, vandaag zijn er 36 installaties vergund. Er is dus al een enorme stap voorwaarts gezet. Al moeten we eerlijk zijn: doordat maar 2,2 procent van onze oppervlakte in aanmerking komt, zullen we wellicht nooit de koploper in Vlaanderen worden.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio