Laatste wens Agnes Debaillie gaat postuum in vervulling

Minister Bourgeois laat Cinema De Keizer beschermen

Foto: Kurt Desplenter

Lichtervelde -

Minister Geert Bourgeois wacht de verkoop van Cinema De Keizer niet af. Hij heeft een procedure opgestart om de dorpscinema te laten beschermen, een grote opluchting voor Lichtervelde en een oude droom van de recent gestorven eigenares Agnes Debaillie.

Sinds het overlijden van uitbaatster Agnes Debaillie midden mei is de toekomst van de dorpscinema De Keizer in Lichtervelde heel onzeker. De erfgenamen willen het pand sowieso verkopen en als de koper de bulldozer inzet, dan is dat maar zo, klonk het gisteren in Het Nieuwsblad.

Zover wil Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois(N-VA) het niet laten komen. Hij liet gisteren weten dat hij de opdracht gaf om de procedure op te starten om De Keizer te laten beschermen.

‘Het gaat in eerste instantie om een voorlopige bescherming ', vertelt woordvoerder Peter Buysrogge. ‘Daarna kan de procedure voor de definitieve bescherming van start gaan. Een klein jaar later volgt een belissing daarover.'

Bourgeois roemt de cinema omdat hij een laatste voorbeeld is van de dorpscinema's uit de vroege 20ste eeuw. Bourgeois sterkt zijn beslissing ook door te stellen dat zowel de gemeente Lichtervelde, Kinepolis, de cultuurraad van Lichtervelde, Filmmagievzw en de heemkundige kring zich achter de bescherming scharen.

‘De Keizer is uniek erfgoed', klinkt het bij Kinepolios. ‘Ook wij zijn ontstaan uit een dorpscinema. Het zou een mooi eerbetoon zijn aan Agnes Debaillie, die wij ten zeerste respecteren.'

Succesvolle petitie

De minister wil met deze beslissing ook reageren op de petitie die de ronde doet om de cinema te redden. In nog geen week tijd ondertekenden bijna 1.000liefhebbers de petitie.

Een van de eerste ondertekenaars was regisseur Lieven Debrauwer. ‘Ik heb geen moment getwijfeld, want Cinema De Keizer is een unieke plaats, het zou spijtig zijn mocht die verdwijnen', zegt Debrauwer vanuit Parijs. ‘Het is een van de laatste bioscopen die ons tonen hoe het vroeger was. Nu heb je vooral grote complexen, en ik vind die fantastisch, maar als je De Keizer binnenstapt, proef je een nostalgie die nergens anders te vinden is. Een cinema met amper één scherm bestaat haast niet meer, het zou jammer zijn mocht zoiets in de geschiedenisboeken verdwijnen.'

Burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn was verrast door de mededeling van minister Bourgeois. ‘Maar ik ben wel heel blij dat het dossier zo snel is opgestart', zegt de burgemeester. ‘Ik wil dan ook de minister feliciteren met het feit dat hij het dossier persoonlijk naar zich toe heeft getrokken.'

Erfgenamen Paul en Frans Debaillie waren gisteren karig met commentaar op het nieuws. ‘Ik heb zelf nog niets gehoord van de minister en wil dan ook geen commentaar geven op de zaak', verklaarde Frans.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio