Primeur: eerste Turkse partij in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER - Een unicum in België: bij de gemeenteraadsverkiezingen kunnen de inwoners van het Limburgse Heusden-Zolder stemmen voor een uitsluitend Turkse partij. Lijsttrekker Selahattin Özer start met 'Sterk Heusden-Zolder' de eerste Turkse partij in ons land.

Selahattin Özer is accountant en zaakvoerder van een boekhoudkantoor.

Hij werd in 2006 schepen voor CD&V Plus, de partij van burgemeester Sonja Claes. Vooral in de allochtone gemeenschap in de voormalige mijngemeente behaalde Özer veel stemmen. Maar na 11 maanden pakte de partij de bevoegdheden van de schepen af.

'Na bedreigingen ten opzichte van het gemeentepersoneel', zegt Sonja Claes. 'We konden hem niet ontslaan (schepenen kunnen niet worden ontslagen, red), en omdat hij weigerde zelf zijn mandaat op te geven, heeft hij vijf jaar zijn wedde als schepen ontvangen zonder dat daar enig engagement tegenover stond.'

En nu komt Özer met een eigen partij met alleen maar Turkse kandidaten. 'Ik heb altijd gezegd dat ik terugkom.' Volgens Özer heeft hij gezocht naar Vlaamse kandidaten, maar deze niet gevonden.

'Er is duidelijk nood aan iets nieuws in Heusden-Zolder. Bij de huidige politieke partijen is duidelijk de motivatie weg. We willen dat iedereen zich goed voelt, dat iedereen samenwerkt,' zegt hij in Het Belang van Limburg.

Özer zegt dat zijn partij een centrumpartij wordt, geen extreme. De partij is er voor iedereen in Heusden-Zolder. Niet enkel voor de Turkse gemeenschap.

'Druist in tegen integratie'

Burgemeester Claes vindt  dat het initiatief van haar schepen 'indruist tegen de integratie'.

'Politiek moet een afspiegeling zijn van de verschillende groepen in een samenleving. Een eigen, Turkse politieke partij druist voor mij in tegen integratie. Ik moet vaststellen dat de kloof tussen allochtonen en autochtonen groter wordt, ondanks alle inspanningen die er gebeuren. Een lijst met enkel inwoners van Turkse origine is voor mij een slecht signaal.'

 

Corrigeer

NIEUWS