Laatste Avondmaal krijgt plek in gemeentehuis

Laatste Avondmaal krijgt plek in gemeentehuis

Julien Van Cappellen (in de rolstoel) schonk zijn werk gratis aan de gemeente. Foto: rds

Asse -

Het kunstwerk Het Laatste Avondmaal van Assenaar Julien Van Cappellen (85) krijgt een definitieve plek in het gemeentehuis van Asse.

Julien Van Cappellen was jarenlang de grote decorbouwer van de toenmalige BRT-televisie. Het grote schilderij dateert van 1949 en was Juliens eindwerk op Sint-Lucas.

Het bijzondere schildertalent van de minzame Assenaar, die in 1956 samen met Eugene Van den Broeck mee aan de wieg stond van de Hopduvelfeesten, werd pas vorig jaar echt ontdekt. Jan De Smedt van galerij De Ziener was zeer onder de indruk van de onbekende werken die de nog jeugdige Van Cappellen schilderde tussen 1943 en 1949.

Hij inspireerde zich toen al op de Vlaamse impressionisten, expressionisten en abstracten als Brusselmans, Permeke, Spilliaert en Delvaux. De Smedt bouwde er in december vorig jaar een erg geslaagde tentoonstelling rond in de oude bibliotheek. Omwille van de uitzonderlijke grootte van zijn doek Het Laatste Avondmaal zocht de kunstenaar een aparte bestemming. Dat werd de gang naar de burelen van de schepenen in het gemeentehuis. ‘Ik ben erg blij dat het hier een plek krijgt waar iedereen het blijvend kan zien', aldus de kunstenaar. ‘Er is heel veel te vertellen over dit schilderij maar wie dat wil horen, moet maar eens afkomen.'

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio