Dure kinderopvang in Nederland jaagt jonge gezinnen grens over

Almaar meer Nederlandse peuters in onze crèches

Almaar meer Nederlandse peuters in onze crèches

Kinderverzorgster Bianca van kinderdagverblijf 't Kroontje in Arendonk heeft vandaag de handen vol met haar Belgische én Nederlandse kindjes. Foto: Eddy Meulemans

Arendonk/Essen -

Omdat de kinderopvang in Nederland peperduur geworden is, trekken almaar meer Hollandse ouders met hun kroost de grens over. Vooral crèches in de Kempense grensstreek, zoals 't Kroontje in Arendonk, krijgen plots veel meer aanvragen vanuit Nederland.

In kinderdagverblijf 't Kroontje aan de Grens in Arendonk verblijven vandaag meer Nederlandse dan Vlaamse baby's en peuters. En dat hoor je ook aan het taalgebruik in de crèche. Zo worden de Vlaamse kinderen op het toilet steevast uitgenodigd om 'kaka te doen' en de Nederlandse om te 'poepen'. ‘We spreken alle kindjes aan in hun eigen taal', zegt Bianca Van Kuijk van 't Kroontje.

De reden waarom meer en meer Nederlandse ouders de grens oversteken, is eenvoudig: kinderopvang is bij ons véél goedkoper dan in Nederland. ‘Voor mensen met een hoog inkomen kan het tot 3.000 euro per jaar schelen', zegt Bianca. Het Arendonkse kinderdagverblijf haalde dinsdag zelfs de voorpagina van de populaire Nederlandse krant De Telegraaf. Het hoofdartikel van de krant was helemaal gewijd aan de oranje invasie in de crèches in de Belgische grensdorpen.

Ook in kinderdagverblijf Ikke in Essen is het aantal onderdaantjes van koningin Beatrix sinds januari fors gestegen, van 50 naar 75 procent. Eigenares Marjolein Van der Linden, die zelf ook uit een Belgisch-Nederlands gezin komt, schrikt er niet van. ‘Want het prijsverschil is echt wel gigantisch', zegt ze. ‘Hier betaal je 120 euro per kind per maand. In de kinderdagverblijven in Roosendaal of Bergen op Zoom bedraagt de gemiddelde maandprijs maar liefst 300 euro. Dan kun je al eens overwegen om vijf minuutjes langer in de auto te zitten tot in Essen, niet?'

Regering-Rutte

Dat de kinderopvang nu opeens zo duur geworden is bij onze noorderburen, is een rechtstreeks gevolg van de bezuinigingsplannen van de regering-Rutte. Sinds 1 januari is in Nederland een nieuwe wet van kracht, waardoor ouders minder geld terugkrijgen van de overheid. Sindsdien zoeken vele mama's en papa's alternatieve oplossingen: gratis oppas bij oma en opa of... uitwijken naar goedkopere crèches in België.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio