Pensioenspaarders in het nauw

De verzekeraars waarschuwen ervoor dat ze de beloofde extralegale pensioenen niet meer kunnen betalen als de rente zo laag blijft. 'Het water staat ons tot de lippen', zo klinkt het woensdag in De Tijd. Grote beleggers slaan fors Belgisch staatspapier in. En dat maakt het voor diezelfde grote beleggers moeilijker gepensioneerden een minimumrendement te waarborgen.

Veel ondernemingen sluiten een groepsverzekering af om hun werknemers bovenop hun wettelijk pensioen een extra pensioen te betalen. De wet op de aanvullende pensioenen bepaalt dat de werkgever een minimumrendement moet waarborgen: 3,25 procent op de werkgeversbijdragen en 3,75 procent op de werknemersbijdragen.

Tot dusver hebben de verzekeraars die verplichting van de werkgevers op zich genomen. 'Maar ze zijn daartoe niet verplicht, en het gevaar bestaat dat sommige groepsverzekeraars zullen afhaken en hun engagement ten opzichte van de werkgevers opzeggen', zegt François de Clippele, woordvoerder van de beroepsvereniging van de verzekeraars Assuralia, in De Ochtend op Radio 1.

'De rentedaling drukt onze opbrengsten. De wettelijke minima zijn niet langer houdbaar', zegt De Clippele. 'Werkgevers zouden in de toekomst anders wel eens twee keer kunnen nadenken voor ze een groepsverzekering afsluiten'. Volgens hem draait het niet om geld, maar wel om zekerheid bieden aan de klant dat hij de rente jaarlijks krijgt.

'Het probleem is dat de wetgever destijds de rente heeft vastgepind op een niveau dat toen met de realiteit overeen stemde, maar nu onhoudbaar is geworden. De vaste percentages worden best vervangen door een formule gekoppeld aan de huidige marktrente'. Volgens De Clippele gebeurt dat ook in andere verzekeringsformules, zoals de gewone levensverzekering.

Maar Philip Neyt, de voorzitter van de Belgische vereniging van pensioeninstellingen, vindt een verlaging van de wettelijke minima niet wenselijk. 'De verzekeraars willen de regering voor hun kar spannen. Pensioenfondsen hebben op lange termijn rendementsverwachtingen van ruimschoots meer dan 3,25 procent. De wettelijke minima zijn voor ons niet direct een probleem.'

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees