Woensdag 6/6/2012 (Slot)

Beleggers storen zich niet aan ECB

Beleggers hebben de beslissing van de Europese Centrale Bank om de rente ongewijzigd te laten genegeerd. In Brussel steeg de Bel20 met 2,43% tot een slot van 2.104,45 punten.

De ECB maakte bekend dat zij haar belangrijkste rentetarief ongewijzigd laat op 1 procent. Sommige analisten hadden gerekend op een renteknip om de Europese economie wat meer ademruimte te geven. Maar volgens de centrale bank is het vooral de taak van de politici om de crisis aan te pakken. Bovendien is de reële rente nu al negatief.

De beleggers lagen er niet van wakker. Op Euronext Brussel steeg de Bel20 na een uur handel al gevoelig met 1,7 procent. De Brusselse sterindex klokte uiteindelijk af met een winst van 2,43 procent. 

Ook elders in Europa boerden de beurzen goed. In Amsterdam ging de AEX er 2,25% op vooruit. De Parijse CAC40 won 2,42% en in Frankfurt dikte de DAX 2,09% aan.

Aandelen Euronext Brussel

In Brussel steeg KBC met 6,43% tot 14,15 euro en dikte verzekeraar Ageas 4,84% aan tot 1,32 euro. Bij de conjunctuurgevoelige aandelen won Nyrstar 3,74% op 4,88 euro. Het aandeel profiteerde van de algemene stijging van de Europese grondstoffenindex.

De retailers verloren terrein. Bij Colruyt ging er 1,26% af tot 31,25 euro, bij Delhaize 0,95 procent tot 29,23 euro. Een en ander was het gevolg van het pessimisme bij het Nederlandse Ahold over de toekomst van retailsector. Ahold schrijft dit pessimisme toe aan de toenemende concurrentie en de tegenvallende consumptie als gevolg van de economische onzekerheid.

Op de brede markt zette Exmar zijn klim verder. Dinsdag steeg het aandeel al met 7 procent, woensdag kwam er nog eens 3,70 procent bij tot 5,60 euro. Volgens KBC Securities staat het aandeel te laag genoteerd. Het koersdoel van het beurshuis bedraagt 8 euro. Exmar maakte gisteren de intentie bekend om op te splitsen in drie delen, die elk apart genoteerd zouden worden op de beurs.

Optimisme blijkt uit olieprijzen

Dat het optimisme over economisch herstel iets toeneemt, blijkt ook uit de olieprijzen. Na de forse dalingen van de voorbije weken is de prijs van het spotcontract voor de noordzeeolie Brent weer iets dichter bij de 100 dollar per vat gekomen. 

Sinds begin mei waren de prijzen met meer dan 20% gedaald. De Europese schuldencrisis en tegenvallende economische cijfers uit de grote industrielanden drukten op de prijzen.

Azië

De beurs van Tokio heeft woensdag de dag afgesloten met een winst van 1,81%. Een dubbel dan verwachte groei van de Australische economie enook de hoop over een oplossing voor de eurocrisis zetten aan tot kopen. Ook de lichte koersdaling van de yen tegenover de euro en de dollar is goed nieuws voor exporterende Japanse bedrijven.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees