Duiveluitdrijvers veroordeeld voor dood Latifa

Latifa Hachmi kwam in 2004 om het leven tijdens een duiveluitdrijving.pdw Foto: © pol de wilde-corelio

Op het zogenoemde exorcismeproces in Brussel zijn de zes verdachten schuldig bevonden aan het folteren van een jonge vrouw. Latifa (23) kon geen kinderen krijgen en was volgens haar man Mourad Mazou (34) bezeten door een duivel. Maar de rituele duiveluitdrijving werd na 56 dagen Latifa's dood.

Voor Mourad Mazouj, Xavier Meer, Jamila Zian en Fatima Zekhnini gelden er bovendien verzwarende omstandigheden. De vier werden schuldig bevonden aan foltering met de dood tot gevolg, maar zonder het oogmerk te doden. Voor de twee andere beschuldigden, A. Aznagui en H. Nasr, geldt die verzwarende omstandigheid niet, omdat zij niet gefolterd hebben in de laatste periode voorafgaand aan haar dood.

De erg moeilijke beraadslaging duurde bijna 12u. Niet zozeer de schuldvraag, dan wel de motivatie en formulering namen veel tijd in beslag. De strafbepaling gebeurt maandag.

De ouders van Latifa zeggen opgelucht te zijn met het arrest.

Geen kinderen

Toen bleek dat Latifa (23) geen kinderen kon krijgen, werd haar man Mourad Mazouj (34) radeloos. Hij raakte er zelfs van overtuigd dat ze bezeten moest zijn door de duivel en riep de hulp in van enkele exorcisten, waaronder de bekeerde Belg Xavier Meert, om de duivel te verjagen.

56 dagen lang onderging de jonge vrouw de folteringen: ze werd dagelijks verplicht hete 'zuiverende' baden te nemen, kreeg voortdurend oorverdovende koranverzen in haar oren en werd zelfs geslagen met een bezemsteel met verzen uit de Koran. Elke dag dronk ze ook liters saffraanwater, tot ze moest braken. Ze mocht ook niet veel eten, om de boze geest - de djinn - uit te hongeren. Tot ze bezweek op 5 augustus 2004. De exorcisten belden de hulpdiensten niet, tot het te laat was en Latifa niet meer gered kon worden.

Mourad Mazouj werd verantwoordelijk geacht voor de dood van zijn vrouw. Naast hem zaten er nog vijf anderen op de beklaagdenbank, onder meer Xavier Meert die de duiveluitdrijving leidde en Mohamed Abdelkrim Aznagui, de goeroe van vzw La Plume die Latifa ervan overtuigde dat ze bezeten was. Tijdens het proces werd duidelijk dat ook de moslimzusters van die vzw een belangrijke rol speelden tijdens de folteringen. Zij waren het die de vrouw ervan overtuigden dat ze bezeten was.

'De daders hebben niet alleen Latifa vermoord, ze hebben het leven van onze familie verwoest', zei Latifa's broer Fouad Hachmi tijdens het proces. 'Zij zijn de enige duivels waarvan sprake is in deze zaak. Nu is het onze beurt om die duivels uit te drijven.' 'Dit zijn geen moslims, maar charlatans, leugenaars en moordenaars', aldus ook Latifa's moeder.

Toch was er van enig schuldbesef van de daders tijdens het proces geen sprake. 'Het was de duivel die haar hart deed stoppen', zei Xavier Meert. De talloze blauwe plekken op het lichaam van de vrouw waren volgens Meert ook het werk van de duivel. 

Ook leermeester Abdelkrim Aznagui waste zijn handen in onschuld: 'Als ik naar de gevangenis moet, dan is dat maar zo. Daar kan ik mee leven. Maar de beschuldiging dat ik iemand willens en wetens gefolterd heb, is ondraaglijk. Ik ben een goede moslim. Ik wilde Latifa echt alleen maar helpen.'
 

Corrigeer

NIEUWS