Federal Reserve ziet gematigde economische groei in VS

Federal Reserve ziet gematigde economische groei in VS

Federal Reserve- voorzitter Ben Bernanke. Matthew Cavanaugh/epa Foto: © MATTHEW CAVANAUGH

De Amerikaanse economie is in de afgelopen twee maanden licht gegroeid. Dat stelde de Federal Reserve woensdag in het zogeheten Beige Book, een rapport over de staat van de economie. Het aantal mensen dat een nieuwe baan vond, liet een bescheiden toename zien.

De vaststelling van de Amerikaanse nationale bank over de banenmarkt lijkt haaks te staan op een rapport, vorige week vrijdag, van het ministerie van Arbeid. Daaruit bleek dat slechts 69.000 banen werden gecreëerd in mei, terwijl economen in doorsnee rekenden op 150.000 nieuwe banen.

Het rapport was overwegend positief. De productivitieit en de huizenverkoop stijgen in de meeste districten. Ook de particuliere en commerciële bouw ging omhoog. Bedrijven gingen meer leningen aan, wat zou kunnen wijzen op plannen voor uitbreiding.

Toch was het Beige Book niet unaniem positief. De Amerikanen gaven de afgelopen maanden niet meer geld uit, wat de groei zou kunnen tegenhouden, aangezien 70 procent van de Amerikaanse economische activiteit aangedreven wordt door de uitgaven van de consumenten.

Het onderzoek bestrijkt ongeveer 90 procent van de Amerikaanse industrie en bestudeert onder andere de gezondheidszorg; de kleinhandel en de financiële diensten.

Het Beige Book zorgt al voor het tweede positieve economische geluid over de VS deze week. Dinsdag stelde een onderzoek al dat de Amerikaanse dienstensector lichtjes sneller groeide dan vorige maand.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees