‘Boekelse Wanten' gaat prat op mooie verzameling

ZWALM -

De Heemkundekring Zwalm organiseert op zondagen 10, 17 en 24 juni, telkens van 10 tot 12uur en van 14 tot 17uur, een tentoonstelling ‘Boekelse Wanten'.

In het documentatiecentrum ‘Franskouter', in de oude gemeenteschool te Sint-Denijs-Boekel, presenteert de Heemkundekring een unieke tentoonstelling over de handschoennijverheid in Zwalm en in het bijzonder in Sint-Denijs-Boekel.

‘We hebben een mooie selectie materiaal kunnen verzamelen uit de ateliers van de firma Volckaert, de werktuigen van de meester-snijder, kalibers, broderie-ijzers, cornetmachines en stepmachines. Het museum van Folklore in Grotenberge, dat de volledige collectie van het huis Schollaert van Sint-Maria-Oudenhove beheert, en een aantal andere handschoen-uitgevers stelden ook hun materiaal ter beschikking. Op de tentoonstelling tonen we een prachtige collectie handschoenen, meesterwerkjes die de handschoenmaaksters eerst met de hand en later op de machine tevoorschijn toverden. Wie nog als thuiswerkster in de lederen handschoenen heeft gewerkt of in de verschillende ateliers in het Zwalmse nog handschoenen heeft gestikt, zal met een tikkeltje heimwee kunnen wegdromen bij deze prachtwerkjes. In het tweede klaslokaal worden een aantal nostalgische foto's van Sint-Denijs-Boekel getoond. We nodigen iedereen uit om deze collectie foto's te komen bekijken tijdens de tentoonstellingsdagen', zegt Frans Verlaeckt.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio