Armband met chip laat verhalen op jouw maat horen

Vernieuwd museum focust op persoonlijke verhalen

Ieper -

Zondag mogen de Ieperlingen als eersten een kijkje nemen in het vernieuwde In Flanders Fields Museum (IFFM). Vanaf maandag is het de beurt aan het brede publiek. Het museum pakt alvast uit met een nieuwigheid: een armband met chip laat de bezoeker verhalen op zijn maat horen.

In de zeven maanden dat het museum dicht was, werd het volledig vernieuwd. Het gegeven blijft hetzelfde, maar de aanpak en de manier van presenteren is grondig gewijzigd. Het nieuwe museum is dan ook een uitdaging, ook voor wie het oude museum al bezocht heeft. Als bezoeker doorloop je een persoonlijk parcours door het museum.

‘De filosofie en de geest van het museum zijn gebleven', zegt schepen Frans Lignel, voorzitter van het IFFM. ‘We focussen op de vele verhalen van WOI, maar niet in een heroïsche sfeer. We zoeken de menselijke verhalen.'

Wie het museum bezoekt, krijgt geen ticket, maar een witte armband met rode poppy. Hierin zit een chip. ‘Je moet je persoonlijke gegevens invoeren in de computer, die dan verhalen op jouw maat selecteert', verduidelijkt museumcoördinator Piet Chielens. Die gegevens zijn naam, leeftijd, geslacht en nationaliteit. Per nationaliteit kun je ook de regio waar je woont of van afkomstig bent, ingeven. De computer zoekt dan die verhalen die daar het dichtst bij aansluiten. ‘Zo voorkomen we dat pakweg een Nieuw-Zeelander of Australiër geconfronteerd wordt met het verhaal van een West-Vlaamse soldaat', aldus Chielens. Alles wordt in vier talen aangeboden: Nederlands, Engels, Frans en Duits.

Lakenhallen

Naast de persoonlijke verhalen zijn er nog drie andere door elkaar lopende bezoekersparcours: het chronologische verhaal van de oorlog, een thematische laag (vluchtelingen, propaganda, kerstbestanden, medische zorg, bezetting...) en een reflectieve laag, die doet nadenken over de oorlog.

In tegenstelling tot het vroegere museum, komt het prachtige gebouw van de Lakenhallen, nu goed tot uiting. Je krijgt door de frisse opstelling met veel open ruimte een betere beleving van het grootste, niet-religieuze gotische gebouw van Europa. Omdat voor het museum en het begrijpen van WOI het landschap rond Ieper erg belangrijk is, kan je nu ook de belforttoren beklimmen (231treden). Het museum heeft ook een soundtrack. Die werd gecomponeerd door Stuart Staples, de leadzanger van de Britse rockgroep Tindersticks.

Het nieuwe IFFM zal opnieuw artists in residence ontvangen. Wie meer over de oorlog wil te weten komen, kan voortaan alle weekdagen terecht in het Kenniscentrum.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio