FOTOSPECIAL. Opening van snelle treinverbinding naar luchthaven

ZAVENTEM/ANTWERPEN/MECHELEN -

Koning Albert II heeft gisteren de nieuwe Diabolotunnels officieel te openen. Dankzij het Diabolo-project kunnen treinreizigers nu rechtstreeks pendelen tussen de Luchthaven, Mechelen en Antwerpen. Daardoor wordt de reistijd met een half uur ingekort.

Infrabel startte op 2 juli 2007 met de werkzaamheden aan de spoorlijn Schaarbeek-Mechelen. Vandaag, zowat vijf jaar later, is het project afgewerkt en kon de Diabolo-verbinding geopend worden met een knaller: dansers, vuurwerk en diabolospelers luisterden het feest op. Tal van notabelen, waaronder ook premier Elio Di Rupo, tekenden present op de openingsshow.

Kort voor de middag was het dan tijd voor het officiële gedeelte van de opening. Koning Albert II had plaatsgenomen in de stuurcabine van de trein die de laatste inspectieronde verzorgde. Bij zijn aankomst in het vernieuwde station van de luchthaven in Zaventem opende de koning de spoorverbinding met een druk op de knop.

Half miljard

Zondag al rijdt de eerste passagierstrein op dit spoor. het Diabolo-project omvat de noordelijke ontsluiting van de nationale luchthaven en ligt langs de E19. Dankzij deze ontsluiting wordt de luchthaven sneller en beter bereikbaar vanuit Antwerpen en Mechelen. ‘Wie vroeger vanuit Antwerpen of Mechelen spoorde naar de luchthaven, was verplicht langs Brussel-Noord te passeren', zegt Frédéric Petit van Infrabel. ‘Dankzij de Diaboloverbinding is er nu een rechtstreekse verbinding en dat zorgt ervoor dat de reistijd aanzienlijk wordt ingekort. Wie de trein neemt van Mechelen naar Brussels Airport doet daar nu nog veertig minuten over. Vanaf 10 juni is dat slechts tien minuten. Ook reizigers uit Antwerpen moeten vanaf zondag een half uur minder lang pendelen. Een treinreis tussen Antwerpen en de luchthaven duurde al snel langer dan een uur. Nu bedraagt de reistijd 34 minuten.'

Het project heeft ongeveer een half miljard euro gekost.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio