Baas katoennatie blijft investeren in Beveren

Fernand Huts koopt Fort van Haasdonk

Fernand Huts koopt  Fort van Haasdonk

De verkoop van het Fort van Haasdonk is rond. Foto: pvl

Haasdonk -

De laatste aflevering van de soap rond de verkoop van het Fort van Haasdonk is nu blijkbaar toch geschreven. Gisteren werd het fort definitief toegewezen voor 287.000 euro. De nieuwe eigenaar is Fernand Huts, CEO van Katoennatie

Nadat eerst de gemeente Beveren geprobeerd heeft om het fort van Haasdonk in handen te krijgen, wat mislukte omdat ze het beschermde monument niet kon laten onteigenen, zou minister Joke Schauvliege (CD&V) het fort aankopen om daarna het beheer over te dragen aan Natuurpunt, die bezorgd is over de waardevolle vleermuizenpopulatie die in het fort huist. Schauvliege haakte onlangs echter af omdat de vraagprijs van Defensie te hoog was. Daarom werd het fort gisteren verkocht aan de hoogste bieder, en dat was Fernand Huts, de topman van Katoen Natie, die het fort aankocht met één van zijn vennootschappen. Hij betaalde voor het complex 287.000 euro. Dat is voor de binnengronden en de gebouwen want de slotgracht en het fiets- en wandelpad er rond zijn niet in de koop inbegrepen. ‘We hadden op voorhand een twaalftal schriftelijke biedingen', zegt een verantwoordelijke van aankoopcomité 2 in Gent, die instonden voor de verkoop. ‘Maar op de toewijzing waren uiteindelijk slechts twee groepen aanwezig: De vennootschap van Fernand Huts en een afvaardiging van Natuurpunt'.

Dit is niet de eerste keer dat Fernand Huts investeert in Beveren. Eerder kocht hij al de beschermde pastories van Melsele en Kieldrecht. ‘Het klopt dat ik voor het fort het hoogste bod uitbracht', zegt Huts, ‘maar veel meer kan ik daar niet over zeggen. ‘Anderhalf jaar geleden wou ik het fort ook al kopen, maar dan ging men het plots onteigenen. Ik ga voorlopig dus niets zeggen tot ik de getekende akte in handen heb, en dan zien we wel weer verder. Ook wat ik met het fort wil doen zal ik dan pas bekend maken'.

Groen

Ludo De Block, gemeenteraadslid van Groen Beveren, stelt voor om een beheerscommissie op te richten. ‘In deze beheerscommissie zouden de huidige beheerders van Natuurpunt moeten zetelen, alsook mensen van het Agentschap voor Natuur en Bos, vertegenwoordigers van de gemeente Beveren, een vertegenwoordiger van het Agentschap Ruimte en Onroerend Erfgoed en uiteraard ook de eigenaars zelf. Deze commissie kan er dan voor zorgen dat de historische en ecologische waarde van het fort beschermd wordt'.

‘Ik heb van Groen Beveren helemaal niets gehoord', zegt Fernand Huts daarover. ‘Je zou denken dat men dergelijke voorstellen misschien eerst met de eigenaar zou overleggen?'

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio