Vlaams Parlement keurt wapenhandeldecreet goed

Het Vlaams Parlement heeft woensdag het wapenhandeldecreet goedgekeurd. Dit decreet bepaalt de regels voor de Vlaamse export, invoer en doorvoer van wapens en militair materieel. Meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA stemden voor, oppositiepartijen Vlaams Belang, Groen en LDD tegen en Open VLD onthield zich.

Sinds de regionalisering van de bevoegdheid in 2003 zijn de gewesten in ons land bevoegd voor buitenlandse wapenhandel. Tot nu toe voerde Vlaanderen haar beleid op basis van de oude federale wet van 1991. Pogingen tijdens de vorige legislatuur om tot een eigen decreet te komen, draaiden op niets uit.

Het decreet brengt vooral belangrijke wijzigingen met zich mee voor de wapenhandel binnen de EU, omdat het een Europese Richtlijn omzet die de handel in militair materieel binnen de Unie grotendeels liberaliseert. Daardoor wordt het voor de Vlaamse defensiegerelateerde industrie een stuk eenvoudiger om militaire producten uit te voeren naar een andere EU-lidstaat.

Acht gemeenschappelijke Europese criteria

Voor wapenhandel buiten de EU blijven individuele vergunningen de norm. Voor de beoordeling van vergunningsvragen zijn acht gemeenschappelijke Europese criteria ingeschreven in het decreet, zoals respect voor mensenrechten, interne spanningen en regionale stabiliteit.

Daarnaast stelt het decreet nog extra criteria voorop: de belangen van Vlaanderen en België, de houding tegenover de doodstraf en het inzetten van kindsoldaten. Bij elke vergunningsaanvraag moeten de criteria voor wapenexport afgewogen worden met het eindgebruik van het militair materieel voor ogen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees