Fit & Gezond

Pure chocolade is goed voor het hart

Het is grootmoeders wijsheid, maar er bestaan nu ook bewijzen voor: wie elke dag honderd gram pure chocolade (minstens zeventig procent cacao) eet, krijgt een gezonder hart.

Dat beweren Australische wetenschappers, die pure chocolade zelfs 'een alternatief of een aanvulling' noemen 'op traditionele medicatie' voor mensen met verhoogd risico op hartaandoeningen. Iets meer dan 2.000 Australiërs met een verhoogd risico maar zonder voorgeschiedenis namen deel aan het onderzoek van onderzoeksleidster Ella Zomer en haar collega's.

Dankzij het zwarte goud zouden er over een periode van tien jaar vijftien doden minder en zeventig overlevende slachtoffers minder zijn per 10.000 inwoners als gevolg van hartkwalen of hartinfarcten.

Uit eerdere studies bleek ook al dat chocolade ideaal is voor wie een paar kilo's kwijt wil: de antioxidanten in de chocolade zouden immers een positief effect hebben op de BMI. Belangrijk is wel dat je regelmatig wat chocolade snoept. 

Diezelfde antioxidanten zouden volgens het nieuwe onderzoek ook de stress onderdrukken en op die manier het risico op hartaandoeningen verlagen. 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees