Interieur

FOTOSPECIAL. Creatief nest in een oude schuur

Na heel wat hard labeur kunnen Isabel en Bram eindelijk van hun Zottegemse omgebouwde schuur genieten. Hun aparte huis is een kleurrijke ode aan de creativiteit. Zoon Ramon vindt de ruimte binnen en buiten alvast fantastisch.

Groene omgeving
De ramen in de leefruimte boven zijn heel doordacht gepositioneerd. Een optimale lichtinval –en een bijzondere kijk op de omgeving– is een van de dada's van het architectenduo. De smalle horizontale ramen zijn vrij hoog geplaatst en omkaderen het glooiende landschap. Voor Isabel, een echte stadsmus, was de omgeving wel wennen. 'We wilden graag in Gent blijven wonen, maar we wilden ook een tuin. Zo belandden we tijdens onze huiszoektocht al snel in de ruime rand rond de stad, in kleine dorpjes waar niets te beleven valt. Hier in Zottegem zijn er winkels, is er een kunstacademie, jeugdbewegingen enz. En 's avonds is hier niets van lawaai, toch heerlijk rustig.'
Foto: Yvan De Saedeleer

'Vier jaar hebben we verbouwd', lacht Bram Antheunis. 'Al die tijd hebben we hier ook gewoond, vaak in het stof. We hebben eerst de badkamer vernieuwd, dat vonden we noodzakelijk met de komst van onze zoon.' Ondertussen zijn de leefruimtes aangepakt en is het wooncomfort van het gezin serieus toegenomen. 'We hebben nog wel werk, onze slaapkamer moet bijvoorbeeld nog worden vernieuwd, maar we zitten hier toch al heel goed.'

Het verbouwproject was niet van de minste: een schuur met paardenstal met erboven een hooizolder wordt geleidelijk getransformeerd tot een ruim woonhuis. 'Toen we architecten Dries en Maarten van het Gentse Atelier Vens Vanbelle eens meenamen nog voor we het pand hadden gekocht, schrokken ze even toen we langs de oude voordeur het oude woongedeelte binnen gingen. Als we eenmaal in de eigenlijke schuur stonden, zagen ze gelukkig ook het potentieel.'
Het huis telt nog heel wat knipogen naar het verleden. Op de benedenverdieping zien we bijvoorbeeld mooie, authentieke gewelfde plafonds. Een serieus werk om die af te steken en vervolgens te kaleien, volgens Isabel. Nog een hels karwei was het verwijderen van de beerput die onder zowat de hele ruimte liep waar de keuken nu zit. 'Dat was vroeger de paardenstal, en de beerput eronder moest eruit. We waren bang voor geurhinder en opstijgend vocht', aldus Bram.

'Alles zelf leegmaken, het was niet het meest aangename werkje' (lacht). Gelukkig kon het koppel op heel wat helpende handen rekenen. Van de respectievelijke vaders, maar ook van de buren, die een groente- en fruitteeltbedrijf runnen.

Tips van de bewoners
- Haal niet alle bouwmaterialen in de grote ketens, maar zoek eens wat verder. In de badkamer hebben wij bijvoorbeeld gewerkt met gepolierde cement voor de douche- en badwanden.

- Ontwikkel je eigen stijl. Wij hebben overal dingen opgepikt en onze eigen mix gemaakt. Het soort kleurrijke Marokkaanse tegeltjes dat we in de badkamer gebruikt hebben, hadden we bijvoorbeeld gezien tijdens een reis door Zuid-Spanje.

- Als je zelf verbouwt, neem dan de tijd en bouw af en toe wat rust in. Je kunt geen vier jaar aan een stuk bezig zijn. Door er al in te wonen, ontdek je trouwens dingen die anders of beter kunnen en krijg je ideeën over hoe je iets kunt aanpakken.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees