Stadsbestuur houdt vast aan verzet tegen Dino Center

‘Succes van Albert Heijn versterkt net onze bezwaren'

Net als donderdag, schoof ook gisteren weer een lange rij klanten aan voor de ingang van supermarkt Albert Heijn. Foto: sbr

ROESELARE -

Ook wie gisteren wilde winkelen in de gloednieuwe vestiging van de Nederlandse supermarktketen Albert Heijn moest véél geduld hebben. Toch ziet het stadsbestuur geen reden om af te zien van zijn verzet tegen de komst van het warenhuis. ‘Het versterkt net onze argumenten', vindt burgemeester Luc Martens (CD&V).

‘Een overrompeling', glunderde zaakvoerder Jean-Paul Fraeyman ook gisteren, terwijl honderden aanschoven om inkopen te doen in de pas geopende, eerste West-Vlaamse vestiging van Albert Heijn in de Brugsesteenweg in Roeselare.

Door de grote toeloop zat normaal winkelen er bijna niet in. Aan de deur filterden veiligheidsagenten de klanten, die maar in kleine groepjes tegelijk binnen mochten. ‘Een noodzakelijke maatregel, want de mensen staan in lange rijen aan te schuiven aan de kassa's. Als we die rijen nog langer laten worden, kan niemand nog bij de winkelwaar in de rekken', legt Fraeyman uit.

De grote belangstelling bewijst volgens Fraeyman dat Albert Heijn er goed aan deed om naar West-Vlaanderen te komen. ‘Nieuwe mesjes snijden altijd goed, maar tot onze eigen verbazing beschikken veel klanten al over een Nederlandse klantenkaart van onze supermarkt en kennen ze ons dus al van vroeger. Ik krijg voortdurend de vraag waar en wanneer de volgende vestiging in West-Vlaanderen de deuren opent.'

Tegen vergunning

Grote afwezige op de opening was het stadsbestuur, dat bij de Raad van State de schorsing van de socio-economische vergunning voor het Dino Center (waarin Albert Heijn is gevestigd) vraagt. Dat Albert Heijn, gezien het succes, nochtans aan een behoefte lijkt te beantwoorden, doet geen afbreuk aan het verzet van het stadsbestuur. Integendeel zelfs.

‘Dat succes is trouwens relatief', vindt burgemeester Luc Martens. ‘Ik gun het Albert Heijn, maar het is te vroeg om na twee dagen al conclusies te trekken. Nieuwe zaken lokken nu eenmaal een pak nieuwsgierigen en bovendien is de Delhaize gesloten wegens verbouwingen. En natuurlijk speelt ook de crisis een rol, waardoor iedereen op zoek is naar de laagste prijzen.'

‘Maar als het succes blijft, dan sterkt dat net onze argumenten om ons tegen de vergunning voor het Dino Center te verzetten. Wij baseren ons niet alleen op de winkelnota van de Vlaamse regering, die de stadskern wil versterken, maar vrezen vooral voor bijkomende mobiliteitsproblemen op de al verzadigde Brugsesteenweg. Albert Heijn zal de verkeersdruk nog doen toenemen, terwijl het Vlaamse gewest geen middelen ter beschikking stelt om daar een mouw aan te passen', aldus Martens.

Winkeldief

Intussen werd donderdagavond al een eerste winkeldief betrapt in de Albert Heijn. Een dronken vrouw liep de kassa's voorbij zonder te betalen, maar werd door een bewakingsagent betrapt toen ze de winkelwaar in haar fietstas wilde opbergen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio