Beschuldigden tonen spijt op assisenproces

Brussel -

Voor het hof van assisen in Brussel staan sinds gisteren twee jongemannen terecht voor roofmoord na een overval op een juwelier.

Hicham El Gaabouri (26) en Hassan Essahale (22) worden ervan beschuldigd op 5maart 2010 een overval gepleegd te hebben op een juwelierszaak in de Vanderkinderenstraat in Ukkel en tijdens hun vlucht Frédérique Levêque in haar wagen doodgeschoten te hebben.

Het proces startte gisteren met het voorlezen van de akte van beschuldigingstelling. Vervolgens werden de twee beschuldigden ondervraagd door de voorzitter van het hof.

Uit hun verklaringen bleek dat ze helemaal niet goed voorbereid waren. Het enige wat ze wilden, was snel geld vinden. Enkele dagen voor de feiten hadden ze een BMW gekocht en voorzien van valse nummerplaten, maar nog voor ze goed en wel vertrokken waren, werden ze al door de politie van Nijvel onderschept en werd hun wagen in beslag genomen. Daarna gingen ze met de trein naar Brussel om op zoek te gaan naar een juwelier, want, getuigden de mannen, dat was voor hen het ideale doelwit.

Geld was het enige dat telde, want Hassan Essahale had een schuld van 1.500euro. Zijn neef, Hicham El Gaabouri, spendeerde bijna zijn hele loon aan merkkledij.

Tijdens hun ondervraging benadrukten de mannen dat zij op geen enkel ogenblik iemand wilden doden en dat het fatale schot per ongeluk afgevuurd werd. Essahale brak zelfs in tranen uit tijdens zijn ondervraging. ‘Ik heb onnoemelijk veel spijt van wat er is gebeurd. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de familie van het slachtoffer.'

Enorm agressief

Tot slot kwamen de juwelier en zijn vrouw getuigen. Beiden getuigden dat 5maart 2010 voor eeuwig op hun netvlies gebrand staat.

‘Ik dacht dat ik elk moment kon sterven toen een van de kerels mijn wapen had bemachtigd. Ze waren enorm agressief en ongecontroleerd. Ik zat volledig onder het bloed. Nooit vergeet ik deze fatale dag.'

Volgens de juwelier gingen ze als amateurs tewerk. ‘Als het professionelen geweest waren, ben ik er zeker van dat er geen druppel bloed gevloeid zou zijn en dat mevrouw Levêque nog steeds zou leven', zei juwelier Leon-Philippe Rubin.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio