Roemeense dieven met 70 superduiven aan de haal

Speurders vinden gestolen duiven terug

Speurders vinden gestolen duiven terug

Chris Cleirbaut en Louis Van Riet: ‘Wij kijken nu wel uit wie we hier rond de duivenhokken toelaten.' Foto: vdd

Bonheiden -

Leden van de Mechelse federale politie reisden bijna 2.000 kilometer om in Roemenië drie gestolen topduiven terug te vinden. Die waren begin dit jaar gestolen bij een kweker in Bonheiden. De zoektocht naar zeventig andere gestolen duiven is nog aan de gang.

Speurders van de federale politie in Mechelen beten zich de voorbije weken vast in een dossier van gestolen duiven. Topduiven die gestolen waren bij Chris Cleirbaut en Louis Van Riet in Bonheiden bij Mechelen. 74 van hun prijsduiven werden op 5januari door Roemeense dieven meegenomen. ‘Het ging om bijzondere prijsduiven met een stamboom en met een waarde van meer dan 50.000euro. De dieven gingen professioneel tewerk: ze knipten de sloten van het hok door, stelden de alarminstallatie buiten werking en gebruikten zelfs onze transportmanden om de duiven te vervoeren', vertellen de eigenaars.

De politie kwam bij een Roemeense duivenmelker terecht die een tijdje in Nijlen had gewoond en vlak voor de diefstal enorme interesse had getoond voor een bepaalde duif. De man onderhield nauw contact met zijn thuisland. Daarop reisden twee speurders naar Roemenië. Samen met de plaatselijke politiediensten werden drie van de 74duiven gevonden in een hok in het dorpje Taru Mures op 1.868 kilometer van Bonheiden. Een plaatselijke kweker had de duiven van de dieven gekocht en wou met de Belgische duiven gaan kweken. Er werden nog veertig andere duiven aangetroffen die ook uit ons land kwamen, maar die bleken op een andere plaats gestolen. Het Belgische onderzoek in Roemenië duurde ongeveer een week. ‘De gestolen duiven hadden zeer veel waarde en voor de gedupeerde eigenaars betekende de diefstal een zwaar verlies. Die mensen kweken jaren om dergelijke prijsduiven te bekomen', zegt Johan Geentjes van de politie.

Volgende week

De politie zoekt uit wat er met de andere duiven van Cleirbaut en Van Riet is gebeurd. De 44-jarige dief wordt opgespoord. De gevonden duiven worden op een veilige plaats opgevangen en komen waarschijnlijk volgende week naar ons land. De Roemeense politie blijft zoeken naar de andere Belgische topduiven.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio