Bestuurder mag niet in buurt van woning nabestaanden komen

Ouders doodrijder vervolgd omdat ze slachtoffer zochten

Dader Ben V. Foto: lvh

RIJKEVORSEL/MERKSPLAS - Het gerecht in Turnhout gaat de ouders van de dronken doodrijder Ben V. (25) vervolgen voor schuldig verzuim. Drie maanden geleden vonden ze in een gracht het slachtoffer van het ongeval dat hun zoon had veroorzaakt. Het parket neemt het hen nu kwalijk dat ze pas ná die zoekactie de politie verwittigden.

Landbouwerszoon Ben V. uit Merksplas was zwaar op stap geweest tijdens de Halfvastenstoet op 18 maart toen hij met zijn terreinwagen in de Eekhofstraat in Rijkevorsel fietser Nick Vermeiren (18), eveneens uit Merksplas, van de weg maaide. Hij stopte, stapte uit, maar besloot verder te rijden nadat hij het zwaargewonde slachtoffer had zien liggen in een sloot. Ook zijn toenmalige vriendin Dieke C. (24), die bij hem in de auto zat, kon hem niet overhalen terug te keren .

Het ongeval was rond 19.30 uur gebeurd. Pas rond 23 uur, bij een tweede zoektocht, vonden de ouders van Ben V. het levenloze lichaam van de KLJ-leider in een gracht en verwittigden ze de politie.

Het onderzoek naar de feiten is nu afgerond. Het parket wil niet alleen Ben V. vervolgen, maar ook de ex-vriendin en zijn ouders. De drie worden beschuldigd van schuldig verzuim. Het parket vindt dat ze meteen de politie hadden moeten verwittigen en dat er kostbare tijd verloren is gegaan. ‘Wat ik daarvan vind? Ik ga daar niet op antwoorden', reageerde de moeder van de bestuurder gisteren.

Na drie maanden voorarrest stelde de raadkamer in Turnhout Ben V. gisteren op vrije voeten. Hij kreeg het verbod opgelegd een voertuig te besturen, met uitzondering van een landbouwvoertuig of een fiets. Hij mag zich niet begeven in een straal van 1,5 kilometer van de woning van de ouders van het slachtoffer en mag tussen 20 uur en 5 uur de boerderij van zijn ouders niet verlaten. Alleen voor landbouwactiviteiten mag hij later thuiskomen.

Niet verdronken

De jongeman moet ook in begeleiding voor zijn alcoholprobleem. Een bloedtest, zes uur na het ongeval, wees 1,2 promille aan. Het was al de derde keer dat Ben V. dronken achter het stuur was betrapt. In 2005 kreeg hij een minnelijke schikking en in de lente van vorig jaar een tijdelijk rijverbod en een boete.

Via zijn ouders bood de dader zijn verontschuldigingen aan bij de nabestaanden. ‘Hij is kapot wat hij heeft aangericht, maar kan de klok niet terugdraaien', zegt meester Kathleen Crommen.

Uit het onderzoek van de wetsdokter is gebleken dat het slachtoffer niet om het leven is gekomen door verdrinking. Of hij nog gered had kunnen worden als er meteen hulp was geboden, is voorlopig niet duidelijk.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio