Fit & Gezond

‘Homeopatisch middel even doeltreffend als ontstekingsremmer bij verstuikingen'

Het homeopathisch middel traumeel is even efficiënt als een klassieke ontstekingsremmende gel bij enkelverstuikingen. Dat blijkt uit een nieuwe, grote studie, die gisteren werd voorgesteld in Berlijn.

Een Spaanse studie uitgevoerd in opdracht van Heel–dat homeopathische middeltjes produceert– toont aan dat een natuurlijk geneesmiddel, samengesteld op basis van verschillende homeopathische bestand-

delen, even doeltreffend is als een klassieke ontstekingsremmer bij acute enkelverstuikingen. Dr. Carlos Gonzalez De Vega, de Spaanse sportarts die de studie uitvoerde, verzamelde 449patiënten met een enkelverstuiking van maximaal één dag oud. Ze werden ingedeeld in drie groepen: één kreeg een klassieke ontstekingsremmende gel, de tweede de traumeelgel en de laatste groep de traumeelzalf. De drie middeltjes bleken even goed te werken.

Op de wetenschappelijkheid van de studie valt wel een en ander af te dingen. Het gaat wel om een grote groep én er is een aantoonbaar effect, maar het grootste manco is dat er geen controlegroep is. Dat is een groep die het middel níét krijgt, maar dat niet weet, om zo uit te sluiten dat de verbetering enkel op spontane veranderingen rust.

‘Ik gebruik traumeel al jaren bij sportletsels opgelopen tijdens voetbalmatchen of trainingen, omdat het een trauma vaak sneller herstelt dan de klassieke middelen', zegt dokter Luc Vanden Bossche, clubarts van voetbalploeg AA Gent en arts van de nationale beloften. Vanden Bossche gelooft dat de effectiviteit van traumeel ooit onomstotelijk zal worden aangetoond. ‘Daarom beginnen we binnenkort in het UZ aan een echte dubbelblinde, gerandomiseerde wetenschappelijke studie over het effect van traumeelinjecties op schouderblessures.'

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees