Uitwijzing Belkacem kan nog jaren aanslepen

BOOM -

‘Het is een kwestie van maanden vooraleer Belkacem zijn Belgische nationaliteit kan verliezen', zo maakt minister van Justitie Turtelboom (Open VLD) zich sterk. Maar als Belkacem alle mogelijke procedures aangrijpt die de Belgische rechtsstaat hem aanreikt, kan de zaak nog járen aanslepen.

Belkacem heeft zelf nooit gevraagd om Belg te worden. Hij werd in 1982 in ons land geboren, maar kreeg de Marokkaanse nationaliteit. Pas toen zijn moeder vijftien jaar later vroeg om Belg te worden, kreeg hij automatisch ook de dubbele nationaliteit. Dat hij niet als Belg geboren werd, maakt het iets eenvoudiger om hem die papieren te ontnemen. Toch blijft het een moeilijk proces. Tussen 2008 en 2010 gebeurde dit bij zeven mensen.

Het is procureur-generaal Yves Liégeois die aan het Antwerpse hof van beroep moet vragen om Belkacem de Belgische nationaliteit af te nemen. Die procedure zal ten vroegste in oktober starten. Belkacem werd in mei tot twee jaar cel veroordeeld, maar ging in beroep. ‘De procureur-generaal wacht af tot er een uitspraak is', zegt het kabinet. ‘Een veroordeling zou een sterk argument zijn.' Op andere vonnissen wordt niet gewacht. Eén veroordeling is genoeg.

Belkacem kan zijn veroordeling in beroep nog aanvechten bij het Hof van Cassatie. Liégeois hoeft dit arrest, dat vier tot acht maanden kan uitblijven, niet af te wachten. Maar het valt te verwachten dat de drie beroepsrechters wel het oordeel van Cassatie willen kennen, vooraleer ze een beslissing nemen.

Het proces over de nationaliteit van Belkacem kan daarna makkelijk een jaar duren. Vonnissen in burgerlijke processen bij het Antwerpse hof van beroep vallen na zes tot twaalf maanden. De rechters zullen moeten oordelen of Belkacem ‘ernstige tekortkomingen heeft aan zijn verplichtingen als Belgisch burger'.

‘Maar de wet zegt niet letterlijk wat die tekortkomingen zijn', zegt advocaat Raf Jespers. Het is aan de procureur-generaal om aan te tonen dat die er zijn. Belkacem moet bewijzen dat hij wél een goede Belg is. Ook tegen dit vonnis kan Belkacem wéér cassatieberoep aantekenen.

Uitgeleverd

Ten vroegste in april 2013 zou de nationaliteit van Belkacem geschrapt kunnen worden, al kan het hele proces evengoed nog tot begin 2015 duren. Daarna kan zijn vertrek er wel snel komen. Marokko vraagt al enige tijd om zijn uitlevering, omdat Belkacem er in 2010 tot acht jaar cel is veroordeeld in een drugsdossier. Als Belg wordt hij beschermd tegen de uitlevering. Als Marokkaan niet.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees