1. Slim ondergoed

Wat? Het Finse bedrijf Myontec ontwikkelde recent een nieuw soort ondergoed dat via sensoren informatie over je spieren verzamelt. Die informatie wordt vervolgens door een computer geanalyseerd. Hoewel de broekjes in de eerste plaats bedoeld zijn voor atleten en sportcoaches, zouden ook gewone mensen kunnen leren uit hun geanalyseerde (in)activiteit.

Wanneer? Verwacht binnen de twee jaar

2. Haar wassen met droge handen

Wat? Een machine die lijkt op de wastafel in een kapsalon, wast je haren zonder dat je zelf iets moet doen. Warm water en een goede kwak shampoo worden ingemasseerd door 24 siliconen vingers. Een herhaling met conditioner, een korte hoofdmassage en een lichte droging maken de 15 minuten durende behandeling compleet.

Wanneer? Verwacht binnen de twee jaar

3. Autorijden zonder files

Wat? Adaptive Cruise Control gaat het fileprobleem aanpakken. De ACC stemt de snelheid van je wagen af op die van de auto voor je. De harmonie in snelheid en het aangepaste rijgedrag zouden de filetijd doen dalen, zelfs al wordt maar een kwart van de rondrijdende auto’s met het systeem uitgerust.

Wanneer? Verwacht binnen de twee jaar

4. Computeren zonder rugklachten

Wat? De ErgoSensor Monitor van Philips bepaalt op basis van je pupillen of je recht zit of niet. Het scherm geeft je tips om rug- en nekklachten te vermijden. Het kan ook vermoeidheid aanvoelen en je aangeven dat je een pauze moet inlassen. Je computer schakelt bovendien automatisch uit als je vertrekt.

Wanneer? Verwacht binnen de twee weken

5. Zwijgpistool

Wat? De SpeechJammer neemt de stem op van de persoon op wie je het wapen richt en kaatst het geluid terug in minder dan een paar honderd milliseconden. Dat zorgt voor verwarring bij de spreker waardoor hem pijnloos het zwijgen wordt opgelegd.

Wanneer? Verwacht binnen minstens vier jaar

6. Lichaamstaal als wachtwoord

Wat? Nederlandse en Italiaanse onderzoekers hebben ontdekt dat de manier waarop je je telefoon opneemt even uniek is als je vingerafdruk. De snelheid en hoek zijn daarbij bepalend. Deze en andere persoonlijke bewegingen zullen in de toekomst cijfer- en lettercombinaties als paswoord vervangen.

Wanneer? Verwacht binnen de twee jaar

7. Katerloze alcohol

Wat? Onderzoekers aan het Imperial College of Londen zijn bezig met de ontwikkeling van een synthetische alcohol. Alle fijne aspecten aan drinken worden behouden, maar de kater de dag nadien blijft wel uit. Een simpele pil kan je zelfs volledig ontnuchteren.
Wanneer? Verwacht binnen de twee à vier jaar

8. Slimme tanden

Wat? Een sensor op je tanden waarschuwt je bij het detecteren van bacteriën die tandplak, gaatjes en infecties kunnen veroorzaken. Het onzichtbare plaatje vertelt je niet alleen dat je je tanden moet poetsen, maar het contacteert ook je tandarts als een afspraak dringend wordt.

Wanneer? Verwacht binnen minstens vier jaar

9. CSI-schoonmaakproduct

Wat? Een onderzoeksteam aan Havard is bezig met de ontwikkeling van een product dat tijdens het poetsen ziekteverwekkers makkelijk vindbaar maakt. Als de spray in aanraking komt met een oppervlakte waarop bacteriën verborgen zitten, verandert de kleur van het goedje. Zo weet je waar je extra hard moet schrobben.

Wanneer? Verwacht binnen minstens vier jaar

10. Eetbare verpakking

Wat? Een bio-ingenieur van Havard heeft een manier gevonden om eetbaar materiaal om te toveren in verpakkingen. Yoghurt, frisdank en nog veel meer producten worden binnenkort verpakt in ‘Wikicells’. De verpakking is dan volledig ecologisch afbreekbaar/opeetbaar.

Wanneer? Verwacht binnen de twee jaar

11. Robo-huisdieren

Wat? Het is wetenschappelijk bewezen dat een huisdier aaien je bloeddruk verlaagt en endorfines aanmaakt waardoor je humeur verbetert. Geen huisdier of allergisch? Onderzoekers aan de Universiteit van British Colombia hebben voor jou ‘smart fur’ ontwikkeld: een lap artificiële ‘vacht’ die de reacties van een huisdier simuleert.

Wanneer? Verwacht binnen twee à vier jaar

 

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees