Gratis vat na nederlaag Oranje

SINT-NIKLAAS - Terwijl veel Vlaamse cafés bij gebrek aan Rode Duivels op het EK voluit de Hollandse kaart trekken, gaat het er in Sint-Niklaas omgekeerd aan toe. Café 't Hemelrijk geeft een gratis vat bij elke wedstrijd die Nederland verliest. Gisteren was het meteen prijs.

Café 't Hemelrijk aan de Grote Markt in Sint-Niklaas is dé place to be voor de Sint-Niklase twintigers. Het is een gezellig café annex fuifzaal waar een knusse ietwat bruine sfeer hangt, en waar menig rockgroepje hun eerste podiumervaring opdeed. Niets van dat alles tijdens het EK voetbal, en zeker niet tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal. Dan wordt het café resoluut omgevormd tot een anti-Holland café. Telkens als de Nederlanders verliezen krijgen de klanten een gratis vat bier.

'Een anti-Holland café is veel gezegd', lacht gerant Youri Brocard bij het begin van de wedstrijd. 'Iedereen is welkom hoor, maar ik wilde gewoon de oude rivaliteit van vroeger tegen de Hollanders oproepen. Elke wedstrijd die ze verliezen geef ik een vat.'

Terwijl de man het zegt zie je dat hij nog in géén honderd jaar gelooft dat Nederland zal verliezen van Denemarken. Veel vaten denkt hij dus niet te moeten geven. Zeker niet wanneer de Nederlanders kans na kans afdwingen in het begin van de wedstrijd.

Zwart van het volk ziet het nog niet in het café, maar er komen toch een vijftigtal supporters opdagen. De sfeer komt er pas goed in wanneer de Denen in de 24ste minuut scoren. Iedereen juicht behalve die ene moedige die een oranje shirt draagt. Wanneer het bij die ene goal blijft laat de cafébaas zich niet kennen. Bij het eindsignaal wordt de cafébel geluid en wordt er prompt een vat aangestoken, waarna een spontaan feestje losbarst. De enige oranje supporter drinkt lustig mee, maar heeft zijn oranje shirt ondertussen wel uitgetrokken.

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1