'100 miljard euro voor Spanje'

Spanje vraagt noodsteun aan Europa

Spaans minister van Economische Zaken Luis de Guindos Foto: AP

Spanje vraagt de eurozone om een noodlening voor de Spaanse banken. Dat heeft de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos zaterdagavond bekendgemaakt. De hoogte van de hulpsom wordt vastgesteld als er meer bekend is over de toestand van de banken.

De ministers van Financiën van de zeventien eurolanden hebben twee uur lang telefonisch overlegd. De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos hield na afloop, om 19.30 uur, een persconferentie, waar hij toelichtte dat zijn land officieel om steun gevraagd heeft.

Hij benadrukte dat de steun enkel naar de banken gaat, en niet de hele economie. 'Dit is geen redding', poogde hij te benadrukken, waarbij hij verduidelijkte dat de steun naar de '30 procent van de banken gaat die de grootste moeilijkheden ervaren'.

De eurozone gaat de Spaanse banken en spaarkassen herkapitaliseren, maar er komt geen noodplan voor het land. Daardoor zou Spanje niet hoeven te bezuinigen of hervormingen doorvoeren zoals Griekenland. De hoogte van de hulpsom wordt vastgesteld als er meer bekend is over de toestand van de banken. 

De Spaanse regering is echter wel volledig verantwoordelijk voor de financiele steun en zal een convenant hiervoor ondertekenen, aldus de verklaring van de zogeheten Eurogroep. Het is aan de regering om de financiële sector te saneren, in ruil voor de financiële steun.

100 miljard euro voor Spanje

Spanje wacht nu twee audits af vooraleer het formeel de hulp zal aanvragen met een becijferde vraag over de omvang. Die audits worden 'in de komende dagen' uitgevoerd.

De landen van de eurozone willen Spanje met hulpkredieten tot 100 miljard euro steunen, zo maakte de voorzitter van de eurogroep Jean-Claude Juncker zaterdag bekend. Voor aanvang van hun vergadering zei de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt aan omroep SVT dat er 'sprake is van een cijfer dat de 80 miljard euro overschrijdt'.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) had uit een stresstest geconcludeerd dat de Spaanse banken bijkomend minstens veertig miljard euro aan buffers nodig hebben.

Uit welk potje het geld zal komen, is niet bekend. Volgens de persverklaring gaat het om het tijdelijke en permanente noodfonds (EFSF en ESM).

Zodra Spanje formeel de steun aanvraagt, zal de Europese Commissie in samenspraak met onder meer de Europese Centrale Bank en het IMF de aanvraag bestuderen. Ook wordt er gekeken welke 'noodzakelijke beleidsvoorwaarden' aan de Spaanse financiële sector zullen worden gesteld in ruil voor de steun.

Volgens de Guindos zal de steun als 'overheidsschuld' beschouwd worden en 'moet ze absoluut terugbetaald worden'.

Geen ingrijpende bezuinigingen

In tegenstelling tot Griekenland hoeft Spanje geen ingrijpende bezuinigingen en hervormingen door te voeren, want daar is het land zelf al mee bezig, zo erkennen de eurolanden. 'De Eurogroep steunt de inspanningen van de Spaanse autoriteiten om vastberaden de financiële sector te willen herstructureren', zo staat in de verklaring.

De eurozone heeft er vertrouwen in dat Spanje zich aan zijn belofte houdt om het begrotingstekort terug te dringen, en ook de toegezegde hervormingen blijft doorvoeren. De vorderingen van het land op dit terrein zullen nauwgezet gevolgd worden. De eurolanden vragen het IMF om de hulp aan Spanje te steunen en te monitoren.

Vierde land dat beroep doet op Europese steun

Spanje en haar banksector - die zwaar te lijden heeft onder de crisis op de vastgoedmarkt - bevinden zich momenteel in het oog van de Europese schuldencrisis. Vooral fusiebank Bankia zit in de slechte papieren.

Naast Griekenland, Ierland en Portugal is Spanje nu het vierde land dat een beroep doet op het financiële vangnet dat de eurolanden hebben opgetuigd. Ter illustratie: Spanje is goed voor twaalf procent van het bruto binnenlands product van de eurozone. De andere drie landen zijn samen goed voor zes procent.

 

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees