Borgerhout houdt reuzen boven het doopvont

Borgerhout houdt reuzen boven het doopvont

De reuzenfamilie telt zes nieuwe telgen. Foto: vjb

Borgerhout -

Het Borgerhoutse reuzenjaar groeit steeds meer naar z'n hoogtepunt toe. Afgelopen weekend werden in het Reuzenatelier zes nieuwe reuzen geboren. De vier traditionele reuzen, Reus, Reuzin, Dolfijn en Kinnebaba krijgen dit jaar tijdens de Reuzenstoet van september het gezelschap van heel wat familie.

60 nieuwe reuzen

Voor de 300ste verjaardag van de reuzenstoet deed het district namelijk een oproep aan alle vereniging in Borgerhout om een reus te maken. ‘Ik schat dat we een zestigtal nieuwe reuzen zullen zien', aldus districtsburgemeester Wouter Van Besien (Groen), die symbolisch de navelstrengen doorknipte. ‘Met dit initiatief willen we het hele gebeuren rond de reuzen nieuw leven inblazen. Zo zijn we in de scholen ook gestart met het Reuzenverhaal en de Reuzenkoffer, al lokt het evenement sowieso elk jaar veel volk naar de Turnhoutsebaan. De afgelopen 300 jaar heeft de Reuzenstoet volgens mij maar één keer niet kunnen plaatsvinden wegens stormweer.'

Een zeker Jacob van der Linden kwam in 1712 met het idee op de proppen om enkele reuzenpoppen te maken voor de kermis in Borgerhout. Aanvankelijk was er maar één reus, maar al snel kwamen daar Reuzin en Dolfijn bij. Ergens in de loop van 1750 vervoegde Kinnebaba als geadopteerde kind het gezelschap. Tijdens de traditionele Reuzenstoet dansen zij een menuet, een typische dans uit de tijd waarin de eerste reuzen werden geboren.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio