Cipiers niet verrast door rellen

Opstand in Brugse gevangenis

Opstand in Brugse gevangenis

Politieagenten van verschillende regio's maken zich klaar om in te grijpen. Foto: mvn

Brugge -

In de Brugse gevangenis is zondagavond een opstand uitgebroken. De gedetineerden weigerden terug te keren naar hun cel na de namiddagwandeling. Rond 22uur is de rust teruggekeerd na een tussenkomst van de politie.

De gedetineerden in de Brugse gevangenis hebben acht eisen die ze ingewilligd willen zien (zie kader). Om hun eisen kracht bij te zetten, hebben een dertigtal gedetineerden zondagavond geweigerd terug te keren naar hun cel. Ze zetten hun eisen bij door schade aan te brengen aan de zitbanken op de wandeling. De losse stukken gooiden ze om zich heen op de binnenkoer. Er werd ook een brandje gesticht.

Toen de cipiers merkten dat ze de toestand niet meer onder controle hadden, werd een beroep gedaan op de politie. Ook de brandweer werd opgeroepen, maar het gevangenispersoneel kon het brandje zelf blussen.

Cobra Team

Kort na de oproep kwamen meerdere politieploegen toegesneld. Uit alle hoeken van de provincie West-Vlaanderen werden agenten ter plaatse gestuurd. Ook de hondenbrigades van de verschillende korpsen werden ter plaatse gestuurd. Het Cobra team van de Brugse politie versterkt met mensen van de Federale Politie werd naar binnen gestuurd terwijl de andere ploegen post vatten langs de zijmuren van de gevangenis. Er werd gevreesd dat er gedetineerden zouden ontsnappen.

In afwachting van een inval door de speciale politiediensten werden zeven ziekenwagens gevraagd om stand-by te staan. Uiteindelijk werden vanuit de Brugse brandweer twee ambulances ter plaatse gestuurd. Na een goeie twee uur slaagde het Cobra team er in om een vijftal gedetineerden terug op cel te krijgen. Kort nadien zijn de andere bewoners van de mannenafdeling zelf naar hun cel teruggekeerd, waarna de politie de gevangenis terug kon verlaten.

Verwacht

Een cipier van de Brugse gevangenis liet optekenen niet verwonderd te zijn dat er opstand uitgebroken is. Ze hadden de problemen voelen aankomen. De gevangenen willen een paar zaken anders en nu hopen ze dat hun wensen ingewilligd zullen worden.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio