Moreno wint slotetappe in Dauphiné, Wiggins eindwinnaar

Daniel Moreno van Katusha heeft de slotetappe in de Dauphiné gewonnen. De Spanjaard was in de steile slotkilometer de snelste van een uitgedund peloton, dat op vier kilometer van de streep de laatste vluchters van de dag op de nek viel. De leiderstrui van Bradley Wiggins kwam niet meer in gevaar en zo haalt de Brit de eindzege binnen in deze Dauphiné. Hij is meteen ook topfavoriet voor de Tour de France.

 De Dauphiné eindigde met een korte, maar pittige etappe tussen Morzine en Châtel, met vijf beklimmingen waaronder de Col du Corbier van eerste categorie. Het duurde ruim veertig kilometer vooraleer Lieuwe Westra, Jérôme Coppel en Pierre Roland een vrijgeleide kregen van het peloton, dat hen echter nooit heel veel ruimte gaf. 

Stijn Vandenbergh in de aanval
Fofonov, Popovych, Le Mevel, Sylvain Chavanel en onze landgenoot Stijn Vandenbergh konden de kloof naar de leiders overbruggen en met in totaal acht leiders gingen we richting Côte de la Vernaz, de derde beklimming van de dag. Daar lieten Coppel, Westra en Rolland hun medevluchters achter om alleen naar de zware Col du Corbier te trekken.

Op die col van eerste categorie controleerde Team Sky van leider Wiggins het peloton, waar Nibali in de afdaling een kleine voorsprong bij elkaar fietste. Intussen hadden de leiders nog maar een kleine minuut voorsprong met nog 16 kilometer te gaan.

Moreno schiet raak
Op vier kilometer van de streep werden Roland en Coppel als laatste vluchters ingelopen en stormde het uitgedunde peloton op de steile slotkilometers af. Cadel Evans probeerde nog even, maar het was Daniel Moreno die overtuigend naar zijn tweede overwinning in deze Dauphiné snelde, voor Luis Leon Sanchez, die de sprint op gang trok, en Evans. Jurgen Van den Broeck werd zevende na een Dauphiné die hem het nodige vertrouwen heeft geschonken met het oog op de Tour.

In de eindstand haalt Wiggins het voor de Australiërs Michael Rogers (Sky) en Cadel Evans. Jurgen Van den Broeck (Lotto-Belisol) is vijfde. Ook vorig jaar won de Brit van Sky het eindklassement in de Dauphiné.

Uitslag:
1. Daniel Moreno
2. Luis Leon Sanchez
3. Cadel Evans
4. Edvald Boasson Hagen
5. Rinaldo Nocentini
6. Pieter Weening
7. Jurgen Van den Broeck
8. Dries Devenyns
9. Richie Porte
10. Michael Rogers op 7"

Eindstand:
1. Bradley Wiggins
2. Michael Rogers
3. Cadel Evans
4. Chris Froome
5. Jurgen Van den Broeck

Corrigeer