Mannen koppelen jongensdroom aan strijd tegen klimaatopwarming

Vrienden beklimmen Kilimanjaro om de ijsbeer te redden

Vrienden beklimmen Kilimanjaro om de ijsbeer te redden

Dempsey Cappelle en Ruben Laevens maken zich klaar om de Kilimanjaro te beklimmen. Foto: STEFAAN BEEL

ROESELARE/STADEN -

Ruben Laevens (24) uit Roeselare en Dempsey Capelle (25) uit Staden bereiden de verwezenlijking van hun jongensdroom voor. De Kilimanjaro, met 5.892 meter Afrika's hoogste top, beklimmen. Daarbij zamelen ze geld in voor de bescherming van de ijsbeer.

Dempsey Capelle en Ruben Laevens kennen elkaar sinds hun middelbare schooltijd in het Klein Seminarie. In september trekken ze naar Tanzania waar ze de Kilimanjaro te lijf gaan. Hun expeditie draagt de naam ‘Save the Polar Bear'. Geen verwijzing naar hun klimvooruitzichten, wel naar het goede doel dat ze ondersteunen. Het tweetal laat zich sponsoren door bedrijven per hoogtemeter die ze overwinnen.

‘We zochten allebei een uitdaging op klimgebied. Klimervaring hebben we niet. Net daarom besloten we om de Kilimanjaro aan te pakken', vertelt Dempsey. ‘Het is de hoogste berg van Afrika en hij heeft een naam als een klok. Bovendien is het geen technische klim. We kunnen er ervaring opdoen om later moeilijkere klimpartijen aan te vatten. Dat staat voor ons beide hoog op het verlanglijstje.'

Momenteel werken Ruben, die in het dagelijks leven ambtenaar is bij de FOD financiën, en magazijnier Dempsey hard aan hun conditie. ‘Door mee te doen aan loopwedstrijden en marathonwandeltochten. Met een stevige conditie moet het zeker mogelijk zijn om de top te bereiken. Het enige waar we wat schrik voor hebben, is de hoogteziekte. We weten niet hoe ons lichaam zal reageren op de hoogte. Ook de zoektocht naar geschikt materiaal is nog bezig. Aan de voet heerst immers een tropisch klimaat terwijl de top eigenlijk een poolgebied is met sneeuw en temperaturen die tot 20 graden onder nul zakken.'

De vrienden van het duo dachten aanvankelijk dat het hele opzet een grap was. Tot ze de blog onder ogen kregen. Minutieus worden alle trainingsverslagen er bij gehouden. Ook tijdens de expeditie verneem je via de blog alles over het reilen en zeilen.

Blog

Op de website lees je ook alles over het goede doel dat ze steunen. ‘Polar Bears International is een Amerikaans-Canadese organisatie die zich inzet voor de ijsbeer, een bedreigde diersoort', vertelt Ruben. ‘De besneeuwde top van de Kilimanjaro is perfect om de smeltende ijskappen en de opwarming van het klimaat aan te kaarten. Als we deze uitdaging tot een goed eind brengen, is dat super. Als we dat kunnen doen en ondertussen geld inzamelen voor een goed doel is dat nog beter', klinkt het.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio