Eric Seurynck schrijft boek over Diksmuide in Tweede Wereldoorlog

Leven onder de bezetter

Eric Seurynck dook voor zijn boek in de archieven en sprokkelde getuigenissen. Foto: kds

DIKSMUIDE -

Eric Seurynck (64) vertelt in zijn eerste boek het verhaal van Diksmuide tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uit de getuigenissen blijkt dat de bevolking zwaar geleden heeft onder de bezetter.

‘Ik voelde nooit de behoefte om zomaar een boek te schrijven, maar wel om dit boek over de Tweede Wereldoorlog te maken. Als gewezen schepen van Cultuur snuisterde ik veel in de archieven. Daarin zitten documenten over de trein naar de hel die door inwoners van Diksmuide werd geblokkeerd. Veel gevangenen zijn zo ontsnapt aan een gewisse dood in de concentratiekampen. Enkele jaren geleden is rond dit thema een geschiedkundige evocatie gerealiseerd. Toen groeide het idee om een boek over de Tweede Wereldoorlog te schrijven', vertelt auteur Eric Seurynck.

Er zijn weinig publicaties over Diksmuide en de Tweede Wereldoorlog. Het laatste boek over de geschiedenis van Diksmuide dateert al van in de jaren tachtig. ‘Er zijn veel boeken gemaakt over de Eerste Wereldoorlog, die naar aanleiding van de herdenking na honderd jaar een echte hype wordt. Ik wil tegen de stroom ingaan en Diksmuide ook op de kaart zetten als stad die erg geleden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Trouwens, het is nu het moment om dat te doen, want de laatste overlevenden zijn al rond de negentig jaar. Binnenkort zijn deze mensen er niet meer', zegt Eric Seurynck.

Waarheid

Het boek is vlot leesbaar, telt 165 pagina's en 119 oude foto's. De auteur heeft veel interviews gedaan. ‘Ik heb een honderdtal mensen gesproken, maar niet ieder verhaal is in mijn boek verwerkt. Ik ga dan ook geen enkel thema uit de weg. Verraad, afrekeningen, deportatie, werken voor de Duitsers, uitbuiting, repressie, collaboratie. Het zijn allemaal onderwerpen die in mijn boek aan bod komen', vervolgt Eric Seurynck.

‘Ik heb ontdekt dat de waarheid iets genuanceerder is dan ik ooit dacht. De Eerste Wereldoorlog was in Diksmuide een drama. De stad was kapot en van de kaart geveegd. Iedereen was gevlucht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde iedereen nog in Diks-muide en moesten de mensen de grillen van de bezetter ondergaan. De democratie bestond niet meer, iedereen moest vechten voor zijn dagelijks brood en zo ontstonden menselijke drama's en afrekeningen', aldus nog Eric Seurynck.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio