Eerste socialistische burgemeester

Amsab maakt boek en website over Jozef Chalmet

Jozef Chalmet (links) bij een sportmanifestatie. Foto: if

Zelzate -

Het gemeentebestuur vroeg Amsab om vijftig jaar na zijn dood een brochure te maken over de eerste socialistische burgemeester Jozef Chalmet.

‘Onze goede , trouwe vriend en leider is niet meer', kopte het socialistische weekblad Het Noorderlichtin september 1962. De eerste socialistische burgemeester van Zelzate, Jozef Chalmet, overleed dat jaar op 14september. Net vijftig jaar later geeft het instituut voor sociale geschiedenis Amsab over deze merkwaardige man een grote herinneringsbrochure uit én start over hem een website.

‘Tien jaar geleden organiseerde de socialistische partij al een grote tentoonstelling over hem maar nu zijn we op zoek naar nieuwe elementen uit het leven van de man', zegt samensteller Piet Creve. Chalmet was burgemeester van 1933 tot zijn dood in 1962 en was ook volksvertegenwoordiger voor de BSP. ‘Als metselaar en arbeider bij de chemische fabriek Kuhlmann stichtte hij de socialistische partij in Zelzate in 1919 en werd prompt ontslagen. Het ontstaan van het socialisme was in deze kleine, toen nog agrarische, gemeente helemaal niet evident. Het socialisme ontstond vooral in Wallonië en grote steden als Gent', legt Piet Creve uit. ‘Chalmet was in vele opzichten atypisch. Vooral het feit dat hij een gelovig man was en zei dat goede christenen eigenlijk socialistisch moesten stemmen, was in zijn tijd zeer bijzonder. Chalmet bekommerde zich om landbouwproblemen van de boeren waar hij veel kiezers kon winnen en ook dat was merkwaardig voor een socialist. Bovendien was hij een echte pacifist en schreef gedichten, toneelwerken en maakte cabaretstukjes', zegt Creve.

Jozef Chalmet betekende voor Zelzate het begin van een socialistische dynastie burgemeesters met na hem Livien Danschutter, John Schenkels en nu Freddy De Vilder. Chalmet stichtte in de kanaalgemeente de coöperatie, een rode jeugdbeweging en vrouwengroep en een eigen weekblad. Hij liet een modern slachthuis bouwen, het gemeentehuis en het openluchtzwembad in wat nu de Jozef Chalmetlaan is.

Op 14september vindt een feestelijke academische zitting plaats waar ook het naslagwerk en de website worden voorgesteld. Amsab is nog op zoek naar onbekend materiaal in de vorm van foto's, publicaties of verhalen. Wie iets daarvan wil uitlenen, neemt contact op met het secretariaat van burgemeester De Vilder of met de samensteller via piet.creve@amsab.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio