AWV, ANB en gemeente raken het niet eens over fietspad langs Tervurenlaan

Ruzie belet subsidie fietspad

Ruzie belet subsidie fietspad

Voorlopig moeten de fietsers het met een onveilig en kapot gereden fietspad doen. Foto: ddl

Tervuren -

Het dispuut tussen het Agentschap Wegen en Verkeer, Agentschap Natuur en Bos en het gemeentebestuur Tervuren over het fietspad aan de Tervurenlaan (N3) blijft aanslepen. Daardoor komt er dit jaar geen subsidie.

Het fietspad op de N3 tussen het Vierarmenkruispunt en de Jazzfontein ligt er erbarmelijk bij en er moet zo snel mogelijk een nieuw komen. Dat beseffen alle partijen. Toch zit het dossier muurvast omdat het gemeentebestuur enerzijds en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Agentschap Natuur en Bos (ANB) het niet eens raken over de ligging van het fietspad.

Het gemeentebestuur van Tervuren wil dat het fietspad achter de bomenrij komt te liggen. ANB wil daar niet van weten en liet door AWV een alternatief opstellen: dat werd een fietspad voor de bomenrij. ‘Onmogelijk', klinkt het bij de gemeente en dus blijft de discussie aanslepen. Daardoor kan er dit jaar geen subsidie meer worden uitgereikt voor de realisatie van dit fietspad.

Schepen van Mobiliteit Jan Trappeniers (CD&V) betreurt de gang van zaken. ‘Omwille van de slechte staat van het fietspad nam de gemeente destijds zelf het initiatief voor een nieuw fietspad en stelden we voor om het achter de bomenrij te leggen, op een veilige afstand van de rijbaan. Momenteel is dit al deels het geval en de gemeente wilde die lijn doortrekken.'

Groen

‘Agentschap Natuur en Bos wil hier echter geen positief advies voor geven omdat het groen zou verdwijnen. Een zwakke argumentatie, want wij willen het weinige groen dat zou verdwijnen compenseren met een nieuwe groenstrook waar het huidige fietspad ligt. Zij stellen voor om de rijbaan over de volledige lengte met een meter te versmallen, de boordsteen te verplaatsen, een haag aan te planten en daarachter dan het nieuwe fietspad aan te leggen. In dit verhaal wensen wij niet mee te stappen. Dat zou een enorme en onverantwoorde meerkost met zich meebrengen. Ondertussen is het onmogelijk geworden om dit jaar nog subsidies te ontvangen voor het fietspad. Volgend jaar kan het wel opnieuw.'

Het Agentschap Wegen en Verkeer hoopt dat er snel een consensus wordt gevonden. ‘In het belang van de zwakke weggebruikers', zegt Anton De Coster van AWV. ‘Want er moet sowieso iets veranderen aan de huidige situatie. We hebben al verschillende keren rond de tafel gezeten en zullen dat ook blijven doen tot er een oplossing is.' Ook schepen Trappeniers hoopt nog op een vergelijk en is bereid om opnieuw samen te zitten.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio