Polen-Rusland dreigt een veldslag te worden - Volg het hier LIVE vanaf 20u45

Polen-Rusland dreigt een veldslag te worden - Volg het hier LIVE vanaf 20u45

Foto: IMAGEGLOBE

Warschau siddert en beeft. Geen enkele wedstrijd wordt zo omgeven door angst voor rellen als Polen-Rusland. Poolse hooligans schuwen de grove middelen niet, zo bleek bij een kleine speurtocht in Krakau naar de plaats waar vorig jaar een hooliganleider werd afgemaakt. Met machetes nog wel.

Volg het hier LIVE vanaf 20u45

Racisme, antisemitisme, buitensporig geweld: er is een waslijst aan incidenten van zwarte spelers die werden uitgejouwd, onschuldige fans die in elkaar werden getimmerd of botweg werden neergestoken omdat ze toevallig de verkeerde sjaal hadden. Poolse hooligans zijn geen doetjes. Ze dragen hun reputatie als een van de meest te vrezen clans van Europa met trots. De Wisla Sharks van Wisla Krakow zou een van een van de meest gewelddadige moeten zijn, iets waar ze in Warschau of Poznan ongetwijfeld anders over denken.

In Kurdwanow, een district iets buiten Krakau, werd het bewijs geleverd. De appartementsblokken geven niet meteen de meest sexy aanblik, maar een desolate wijk is dit allerminst. Hier werd in januari vorig jaar de nummer twee van de hooligans van Cracovia - de Jude Gang - brutaal afgeslacht in de stijl die niet moet onderdoen voor een gruwelijke Hollywood-film.

De 30-jarige Tomasz C., bijgenaamd 'Czlowiek', waande zich veilig op eigen territorium, maar liep 's ochtends om tien uur in een hinderlaag toen een jeep zijn Audi ramde en er plots drie gestolen auto's arriveerden met vijftien gemaskerde mannen. Czlowiek, die een kickboksschool runde, rende 500 meter voor zijn leven, probeerde zich te verschuilen in een vuilniscontainer, maar werd finaal afgemaakt met machetes, bijlen en messen. Voor de ogen van ontzette passanten. Met meer dan vijftig steekwonden was zijn lichaam nog nauwelijks te herkennen. Eén van de hoofdverdachten bleek het kopstuk van de ultra's van Wisla Krakow, de zogenaamde Haaien.

Drugshandel

Toen een collega van La Dernière Heure deze week de plaats van de moord zocht en zijn Poolse taxichauffeur om de weg vroeg, kreeg die een klap in zijn gezicht van een woedende tiener: 'Fuck het EK, fuck journalisten, door jullie draaien we de lik in.' Gelukkig passeerde er net op dat moment een combi. 'Maar als de politie iets had gevraagd, had ik gezegd dat het om te spelen was', zei de verschrikte chauffeur.

Uit dezelfde angst voor represailles wenste hij anoniem te blijven toen hij met ons sprak. 'Ik ken zeker tien jongens die gestorven zijn omdat ze hooligan zijn', aldus de chauffeur die zichzelf als een fanatieke abonnee zou omschrijven van Wisla Krakow, maar geen hooligan. 'Vaak laat de politie uitschijnen dat de moorden niet aan voetbal maar aan drugs gerelateerd zijn.'

Niet ten onrechte. 'De lijn tussen georganiseerde misdaad en hooliganisme wordt steeds dunner', zegt ook de Poolse criminoloog Piotr Chlebowicz. 'Ze zijn betrokken in drugshandel en vechten voortdurend.'

 

Samen sterk tegen de Russen

Vandaag strijken de Russen namelijk neer in de hoofdstad. Hoewel hooligans van Legia Warschau de pest hebben aan hun soortgenoten uit Krakau, worden voor een keer de handen in elkaar geslagen. Toen twee jaar geleden de Poolse hooliganhoofden een conventie hielden, weigerden de clanleiders van Wisla en Cracovia als enigen om voortaan te vechten zonder wapens. Hun traditionele kit bestaat uit messen, bijlen en knuppels. Vandaar dat hooligans uit Warschau niet happig zijn om hun leven te riskeren als Legia speelt, maar nu verheugd zijn met hun komst.

'Ik heb tickets voor die wedstrijd, maar ik twijfel of ik ga', zegt de Wisla-fanaticus. 'Ik vrees een veldslag. Russische hooligans hebben al aangekondigd dat ze door de stad zullen marcheren en niet uit de weg zullen gaan voor Polen. Zowel de Poolse als Russische hooligans zien deze dag als een examen.'

In Polen zijn ze zich daar gelukkig van bewust. 'Voor de wedstrijd Polen-Rusland zijn we uitermate op onze hoede', zegt Jacek Zalewski van het ministerie van Binnenlandse Zaken ons. 'Er zullen mensen afzakken naar Warschau die hun versie van vertier willen beleven, maar de Poolse hooligans zullen worden geïsoleerd van het stadion. We werken ook samen met de autoriteiten in Groot-Brittannië, Duitsland en Rusland en zij zullen ervoor zorgen dat de meest agressieve onder hen thuis gehouden worden', maakt Zalewski zich sterk.

Lees de volledige reportage in Het Nieuwsblad- Sportwereld van dinsdag 12 juni

 

Corrigeer

Live uit Frankrijk

Vorige speeldag

Speeldag 3

GS W V G DS P
1 Italië 3 2 1 0 3/1 6
2 België 3 2 1 0 4/2 6
3 Ierland 3 1 1 1 2/4 4
4 Zweden 3 0 2 1 1/3 1