Burgemeester belooft hoerenbuurt weg te halen uit stadscentrum

Zuid is Noord-Franse overlast meer dan beu

GENT -

De bewoners van de straten rond de rosse buurt aan de Zuid zijn de overlast van Noord-Franse ‘toeristen' meer dan beu. Het geweld, de drugs, de vrouwenhandel en de criminaliteit nemen hand over hand toe. Burgemeester Termont belooft de hoerenbuurt weg te halen uit het stadscentrum.

‘Er is geen onveiligheidsgevoel in onze buurt, meneer de burgemeester. Er is onveiligheid!'

Een dertigtal buurtbewoners mocht gisterenavond hun beklag doen bij Termont en politiekorpschef Filip Rasschaert. ‘Albanezen bedreigen mijn vrouw. Ik ben in elkaar geslagen op weg naar huis en de politie komt niet kijken. Mijn ruiten zijn ingeslagen en vanaf 20 uur moet ik mijn vriendin begeleiden naar huis.' Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat er volgens de buurt allemaal fout loopt.

Zowel politie, als stadsbestuur kennen de problemen. ‘Sinds november 2011 voeren we intensieve controles uit in de rosse buurt. De meeste overlast wordt veroorzaakt door Noord-Franse mannen', zegt Rasschaert. ‘Sinds november is de politie 395 keer tussengekomen, zijn er 221 pv's uitgeschreven en hebben we 359 verkeersinbreuken vastgesteld. Nu al zien we dat het aantal drugsdelicten afneemt. Vanaf september wordt het een prioriteit voor de hondenbrigade om te patrouilleren in die buurt.'

Cultuur

De buurtbewoners zijn vooral onthutst over het stijgende aantal vitrines. ‘Sinds 2007 is het aantal hoerenkoten verdubbeld en vorig jaar zijn er nog zes vergunningen uitgereikt. Hoe kan dat? Die brug die er komt aan de Waalsekrook, is dat om sneller aan cultuur te kunnen doen of om sneller naar de hoeren te kunnen', sneerde de deken.

Termont kon niet anders dan naar het bestaande ruimtelijk uitvoeringsplan verwijzen. ‘Waar er aan prostitutie mag gedaan worden, is jaren geleden vastgelegd in het uitvoeringsplan. Het lijkt mij een goed idee dat plan aan te passen, maar dat kan een tijd duren. Op termijn moet de hoerenbuurt uit het stadscentrum verdwijnen en verhuizen naar een buurt waar geen mensen wonen. Misschien kunnen we er nu al voor zorgen dat de koten die leeg komen te staan, niet meer terug opgestart worden.'

Opnieuw bleek dat het grootste probleem om tot een oplossing te komen, het tekort aan politiemensen is. ‘We hebben het geld, maar we krijgen geen personeel. Er zijn nu geen mensen om dag en nacht te controleren. Maar we beloven dat we de buurt niet uit handen geven', besloten Termont en Rasschaert strijdvaardig.

Rasschaert trok na afloop zelf nog de rosse buurt in om enkele ‘bezoekers' om hun paspoort te vragen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio