Peter Van de Veire trekt 'Marathonradio' op gang

Peter Van de Veire met Ruud Van Thienen, Peter Hespel, Toine Schoutens (het medisch team) Foto: pol de wilde - corelio

Maandagochtend om 6 uur heeft MNM-presentator Peter Van de Veire (40) zijn 'Marathonradio' op gang getrokken. 183 uur lang, iets meer dan een volle week, wil hij met blokradio de blokkende studenten een hart onder de riem steken, én het wereldrecord breken.

'Ben je er klaar voor? Ikke wel!', zo begon Peter Van de Veire de 'langste ochtendshow ooit'. Studenten kunnen met hun vragen en twijfels terecht bij Van de Veire, die hen tips zal geven, bijgestaan door Teleblok. 

Van de Veire wordt bijgestaan door een medisch team dat bestaat uit een lichttherapeut, een inspanningsfysioloog en een spoedarts. Zijn rustpauzes worden strak gechronometreerd. Van de Veire wil zijn toegestane pauzes opsparen, zodat hij enkele uurtjes kan slapen. Een eerste pauze staat gepland voor woensdagochtend.

'Ongezond'


'Deze Marathonradio is allesbehalve goed voor de gezondheid', zegt sport- en inspanningsfysioloog Peter Hespel van de Katholieke Universiteit Leuven in de Gazet van Antwerpen. 'Een zeer degelijke medische begeleiding is daarom noodzakelijk. Zelf zal ik hem bijstaan met alle mogelijke informatie over zijn eten. We gaan het op kleine porties houden die hij op regelmatige tijdstippen móét eten.'

Pepmiddelen zijn niet toegestaan. 'Cafeïne is wel legaal', aldus Hespel. 'De kunst zal erin bestaan om cafeïne te gebruiken op de juiste momenten zodat het écht helpt om langer wakker te blijven. Voorts is het van cruciaal belang dat hij niet te lang stil blijft zitten.'

'Normaal zal Peter geen blijvende schade overhouden aan deze stunt. Na een lange slaap komt het lichaam weer in zijn oude ritme', stelt een professsor van de Gentse universitaire slaapkliniek gerust.

DJ-record

Als hij zijn marathon volhoudt, breekt Van de Veire het wereldrecord radiomaken. Het record van de langste onafgebroken radiouitzending staat nu op naam staat van de Italiaanse dj Stefano Venneri. Hij vestigde het in 2006 (126.uur) en stelde het daarna twee keer scherper: 135.uur in 2007 en 183.uur in 2009.

‘Hij moet vooral rustig beginnen en zijn energie sparen', geeft Venneri mee als tip in Het Nieuwsblad. Volgens hem is de derde nacht de moeilijkste. 'Als je daar door komt, dan kan je de rest ook aan.’

‘En Peter, als je het echt niet meer ziet zitten, bel me! Dan kom ik af om je bij te staan', aldus de Italiaan. 'Ik ben nog nooit in België geweest.’

Om een plek in het Guinness Book te scoren, moet Van de Veire de hele tijd alleen presenteren. Zijn vaste sidekick Eva Daeleman mag dus niet helpen. Hij moet alle platen zelf opzetten en uitzenden vanuit een normale radiostudio.

Bij een officieel record hoort ook een goed doel. Dat goede doel is Habbekrats, een vzw voor maatschappelijk kwetsbare jongeren.

De 'Marathonradio' van Peter Van de Veire kan je elke dag 24 op 24 uur beluisteren op MNM.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees