Mama

Is overgeven tijdens je zwangerschap slecht voor je kind?

Is overgeven tijdens je zwangerschap slecht voor je kind?

Foto: shutterstock

Vrouwen die ondervoed waren in moeders buik, overlijden eerder dan vrouwen die wel voldoende voedsel kregen, zo blijkt uit een Nederlands onderzoek. Maar aanstaande moeders die vaak moeten overgeven, hoeven zich niet meteen zorgen te maken: 'Overgeven tijdens zwangerschap is een andere soort ondervoeding dan hongersnood'.

De Nederlandse epidemologe Annet van Abeelen bestudeerde voor haar doktoraatsonderzoek de gevolgen van de Hongerwinter van 1944-1945 op de meisjes die in die periode geboren werden. Uit haar onderzoek bleek dat dat deze vrouwen niet alleen minder lang leefden, maar ook een grotere kans liepen om te overlijden aan hart-en vaatziekten, borstkanker en andere vormen van kanker. Bovendien leden ze ook vaker aan overgewicht, suikerziekte en astma. 'Het is opmerkelijk dat de gevolgen daarvan zestig jaar na de feiten nog voelbaar zijn', aldus van Abeelen. Voor mannen kon geen verband gevonden worden.

Het onderzoek is vooral relevant voor ontwikkelingslanden.'Vorig jaar leden naar schatting 925 miljoen mensen in de wereld honger. Het is wellicht handig om kinderen die geboren zijn in gebieden waar honger heerst, als hogere risicogroep te beschouwen', aldus van Abeele. Vrouwen hier die vaak moeten overgeven, moeten zich minder zorgen maken: 'Het is mogelijk dat die kinderen minder gezond blijken op latere leeftijd, maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen. Dit is ook een ander soort ondervoeding dan ondervoeding in de Hongerwinter. Mensen namen toen vaak maar een kwart van het aantal dagelijkse benodigde calorieën tot zich.'
 

Van Abeelen, verbonden aan het Academisch ziekenhuis van Amsterdam en Utrecht, promoveert 15 juni op haar onderzoek.

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees