Sofie Molenberghs krijgt 20 jaar cel voor omamoord met Tony Gijsen

Sofie Molenberghs krijgt 20 jaar cel voor omamoord met Tony Gijsen

Foto: blg

MAASMECHELEN/LOMMEL - Het Tongerse hof van assisen heeft Sofie Molenberghs veroordeeld tot twintig jaar cel voor de omamoord op Barbara Roussard. Advocaat Griet Mebis had aan de jury gevraagd haar cliënte te bestraffen met een opsluiting tussen de 5 en de 10 jaar, maar de jury sprak een zwaardere straf uit. Molenberghs krijgt daarmee wel een lichtere straf dan haar ex Tony Gijsen, die veroordeeld werd tot levenslang.

De twaalfkoppige jury achtte Molenberghs vrijdag schuldig aan mededaderschap aan de moord op Barbara Roussard, de grootmoeder en tegelijk de adoptiemama van Gijsen, die zelf levenslang kreeg;

Meester Mebis benadrukte dat Molenberghs geen gemakkelijke jeugd had. 'Ze heeft een jeugd zonder liefde of genegenheid gehad. Ze heeft geen basis meegekregen. Ze werd gepest op school. De relatie met haar moeder is erg moeilijk. Op 16 jaar leerde ze Tony Gijsen kennen. Ze werd dan geplaatst in een instelling, werd op 17,5 jaar zwanger en ging samenwonen in Lommel. Ze behaalde geen diploma secundair onderwijs. Daarna heeft ze wel degelijk gewerkt', aldus Mebis.

'Ze is gevlucht in een nieuwe relatie, waarin ze haar toekomst hoopte te hebben. Zij was zeker niet de leidinggevende persoon in het gezin met Gijsen. Na vier maanden voorhechtenis werd ze op 26 maart 2009 vrijgelaten, maar ze is mentaal toch gevangen gebleven. Ik vraag u rekening te houden met de 3,5 jaar waarin ze geen rustig leven kende. Het liet haar nooit los en die onzekerheid bleef bestaan. Ik vraag enige mildheid', besloot advocate Mebis.

De jury hield echter weinig rekening met het pleidooi van Mebis, en veroordeelde Molenberghs tot twintig jaar cel. 

'Moord zonder enig recht op verdediging'

Na de voorlezing van het arrest over de straf richtte assisenvoorzitter Dirk Thys zich tot Tony Gijsen en Sofie Molenberghs. Molenberghs was eerst kalm, maar kreeg nadien toch tranen in de ogen. 'U hebt Barbara gedood zonder enig recht van verdediging. U hebt daarentegen een proces gehad waarin rekening gehouden werd met al uw rechten van verdediging', zei voorzitter Dirk Thys.

'U hebt niet alleen onherstelbaar leed veroorzaakt aan Barbara Roussard en de nabestaanden, maar ook aan uw eigen kinderen. U hebt inderdaad een moeilijke jeugd gehad, maar ook uw kinderen hebben het niet gemakkelijk. Jullie daden zijn daarvoor verantwoordelijk. Hopelijk komt u tot inzicht, want terugkeren in onze maatschappij betekent dat u verantwoordelijkheid opneemt, zowel voor uw daden als voor uw handelen. Wanneer het tijdstip van terugkeer aanbreekt, ligt een stuk in uw eigen handen', besloot Thys.
 

Koelbloedige omamoord

Gijsen en Molenberghs beraamden samen een plan om de grootmoeder van Gijsen in haar woning in Eisden-Tuinwijk (Maasmechelen) van haar geld te beroven. Er was vooraf afgesproken dat er geweld gebruikt ging worden, want het koppel was binddraad en tape gaan kopen.

Gijsen reisde op 2 april 2008 met de bus vanuit Lommel naar Maasmechelen. Hij greep zijn grootmoeder langs achter vast, hield een armklem rond haar hals en kneep haar mond en neus dicht. Na een veertigtal seconden was ze bewusteloos. Hij sleurde haar naar de slaapkamer, waar hij haar nog een prop keukenpapier en een vochtig doekje in de mond duwde. De vrouw, die een zwakke gezondheid had, kwam om door verstikking.

Gijsen en Molenberghs wisten dat oma Roussard haar geld altijd in een washandje op haar lichaam droeg. Met de buit vertrok Gijsen terug naar Lommel. Intussen had Molenberghs geprobeerd hem een alibi te bezorgen door kastickets van winkels in Lommel te verzamelen. Ze verstopten de buit samen onder de grond aan het voetbalplein van KVSK United in Lommel.
Acht maanden lang hielden ze de lippen stijf op elkaar. Na de resultaten van het DNA-onderzoek begin december 2008 gingen ze tot bekentenissen over.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees