Vlaamse eenheidslijst is 'belachelijk idee'

Vlaamse eenheidslijst is 'belachelijk idee'

Bruno De Lille Foto: BELGA

BRUSSEL - Een Vlaamse eenheidslijst in Brussel is een 'compleet belachelijk en onrealistisch idee'. Zo reageert Brussels staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) op de suggestie van Wouter Beke. Ook Open VLD'er Jean-Luc Vanraes ziet zo'n lijst niet zitten.

CD&V-voorzitter Wouter Beke zei gisteren dat het 'wijs' zou zijn als de Vlaamse partijen bij de federale verkiezingen 'aan één zeel trekken'. Samen op een lijst staan zou ervoor moeten zorgen dat de Vlaamse Brusselaars ook in de toekomst hun vertegenwoordigers hebben in het federale parlement, argumenteerde hij.

Bruno De Lille (Groen) schiet het idee van een Vlaamse eenheidslijst in Brussel alvast af.

'De waarheid - en ik kan me voorstellen dat de CD&V dit niet leuk vindt - is dat je enkel nog een Nederlandstalige Brusselaar in het parlement kan krijgen door hem of haar op een strijdplaats op een Franstalige lijst te zetten', luidt het.

'Waardoor de roepers om de splitsing van BHV dus eigenlijk de Nederlandstalige partijen in Brussel in de armen van de Franstalige partijen geduwd hebben.'

De Lille voert eveneens aan dat de programma's van de Vlaamse partijen te ver uit elkaar liggen. 'Het lijkt me onmogelijk om tot één visie over Brussel te komen als je gewoon al de standpunten van Groen en N-VA over de hoofdstad bekijkt.'

Ook de Brusselse Open VLD'er Vanraes, ex-minister en huidig voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), heeft zijn bedenkingen.

Zo ziet 'de Brusselse volksvertegenwoordiger' het volgens hem niet zitten om samen met N-VA en Vlaams Belang op een lijst te staan, gezien hun 'separatistische opvattingen over de staatsvorming van België'.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S