Peter Sagan ongenaakbaar in Ronde van Zwitserland

Peter Sagan heeft ook de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Na een heuse overgangsetappe van 194,7 kilometer won hij de langgerekte massasprint in Aarberg voor Baden Cooke en Ben Swift. Het is de tweede ritzege voor de Slovaak, Rui Costa blijft leider. De Belg Joris Vangenechten reed een ganse dag mee voorin maar twee colletjes van 3de en 4de categorie in de finale waren er teveel aan voor de vluchters.

Na de zware bergetappe van gisteren kreeg het peloton vandaag een minder lastig parcours voor de wielen geschoven, tussen Martigny en Aarberg (194,7 km).

Al gauw leken de renners er een echte overgangsetappe van te maken. Na enkele kilometers ontsnapten Michael Morkov (Saxo Bank) en Guillaume Bonnafond (AG2R). Iets later kwam onze landgenoot Jonas Vangenechten (Lotto-Belisol) aansluiten. De goede vlucht was meteen vertrokken.

De voorsprong van de drie leiders liep op tot 11 minuten. Het Movistar Team van leider Rui Costa posteerde enkele mannetjes vooraan - weliswaar aan een wandeltempo. Guillaume Bonnafond was virtueel leider.

Op 85 kilometer van de streep, iets na de bevoorradingszone, schoot het peloton eindelijk wakker. En hoe. De meute werd - onder impuls van Liquigas en FDJ-Big Mat - meteen in verschillende stukken gespleten. Voor het eerst begon de voorsprong van de drie vluchters te dalen.

Gesloten spoorwegovergang

Toen de voorsprong van het leiderstrio was gezakt tot 7 minuten, werd het jachtige peloton tot stilstand gebracht door een gesloten spoorwegovergang - op 55 kilometer van de streep. De kop van het peloton, met daarbij leider Rui Costa, kon nog net onder de dichtklappende hefbomen duiken. Ze werden echter tegengehouden door de wedstrijdcommissarissen en moesten zich laten inlopen door de rest van het peloton.

Door het gelanterfanter konden Morkov, Bonnafond en Vangenechten weer wat meer voorsprong nemen. Het peloton gaf echter niet op. Vooral Team Sky en Liquigas - Peter Sagan was tuk op een tweede ritzege - voerden het tempo stevig op. De vluchters zouden zich kranig moeten tonen als ze de jagende groep voor wilden blijven, te meer omdat de finale gespekt was met twee klimmetjes van derde en vierde categorie.

Jonas Vangenechten was de minst kranige. De 25-jarige Belg moest op het eerste klimmetje in de finale lossen en kon niet meer terugkeren. Morkov en Bonnafond beten nog even door, maar in het zicht van de streep werden ook zij gegrepen door het peloton, dat zich kon opmaken voor de sprint.

Peter Sagan won de langgerekte sprint voor Baden Cooke en Ben Swift. Het is de tweede ritzege voor de Slowaak. Tom Boonen was nergens te bekennen in de sprint.

Uitslag:

1. Sagan
2. Cooke z.t.
3. Swift
4. Guarnieri +2''
5. Davis z.t.
6. Hutarovich
7. Mondory
8. Farrar
9. Colli
10. Burghardt

Stand:

1. Costa
2. Schleck +8''
3. Kreuziger +15''
4. Pinot +19''
5. Roche +21''
6. Löfkvist z.t.
7. Valverde +23''
8. Gadret +24''
9. Nieve +26''
10. Danielson +29''

Corrigeer